Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szerelmesnap másként

2019.02.21

A könyvtár irodalmi klubja februári összejövetelét a Valentin, illetve a Bálint nap jegyében rendezte meg. Könyvbemutató, találkozó és szerelmes üzenetek egymástól egymásnak. Az irodalom és a szerelem örök.

Bálint napi találkozó volt a sárvári könyvtárban

A témához illően a megjelenteket Bődi Piroska könyvtárvezető Müller Péter szavaival köszöntötte: Az ember végül rádöbben, hogy egész életében csak az volt az igazán értékes, örömteli és jó, amikor szeretett. És szerették”.  Majd felhívta a figyelmet az est különleges részleteire.

Ezt követően Horváth Lászlóné klubvezető összefoglalta a február 14-éhez kapcsolódó ismert és kevésbé ismert történeteket. Többek között szólt a III. században élt püspökről, Szent Bálintról, azaz Valentinról, aki titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is, pedig II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Az uralkodó bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.”

Talán innen származik a szerelmes üzenetek küldése. De a magyarok is számon tartották a szentet, például sokan viseltek a nyakukban betegség ellen Bálint keresztet. A néphagyomány szerint Bálint-napon választanak párt a verebek, és azt tartották, hogyha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. (Mivel a klub összejövetelekor hideg, szeles idő volt, reméljük valóban bőséges termés lesz az idei évben.)

Természetesen a nap irodalmi vonatkozásait is kiemelte a klubvezető: beszélt Balassi Bálintról és költészetéről, valamint a Balassi Bálint – emlékkard elnevezésű irodalmi díjról, amit idén Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító vehetett át.

A rendezvény Nagy Angyalka A szíved mélyén című könyvének bemutatójával folytatódott. A regény középpontjában Kathlin, az autószerelő-mérnök és Maximilian, az autóversenyző kapcsolata áll.  Ahogy a könyvben a futamok sora következik, olyan szépen, lassan bontakozik ki a két fiatal szerelme.  Az író, számára kedves részletek felolvasásával is kedvet ébresztett a nem mindennapi környezetben játszódó mű elolvasására. A fordulatokban és meglepetésekben gazdag regénynek már készül a folytatása – tudtuk meg a szerzőtől –, amelyben kiderül végre az is, hogy hova tűnt Tony, az egyik mellékszereplő.

Az est végén a világ és a magyar irodalom legszebb szerelmes lírájából gyűjtött idézetekből adtak át egy csokorra valót a sárvári könyvtár dolgozói a megjelenteknek.  A kártyákon szereplő szerelmes, szép üzenetekből mindenki választott kedvesének, amit a többség el is vitt haza, hogy személyesen adja át. De páran éltek a lehetőséggel, hogy a Sárvár Rádión keresztül hangozzon el a párjuknak választott idézet.  A könyvtár szerelmes-regény és DVD kínálatából is válogathattak az érdeklődők. A rendezvény meglepetéseként mindenkit habcsókkal kínáltak a szervezők.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!