Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Cseresznyefa virágzás után

2019.05.28

Egy nap a japán kultúra jegyében. A japán kultúra szerelmesei vették birtokba a sárvári könyvtárat. A délutántól estig tartó rendezvény a gyerekeknek éppúgy kínált sok-sok különleges programot, mint a felnőtteknek.

Az első japán nap a könyvtárban

A szervezők a dekorációk által cseresznyefavirágzás utáni hangulatot varázsoltak a könyvtár termeibe: a plafonról rózsaszín lampionok lógtak, a falakon virágágak, a szőnyeget virágszirmok borították, amelyek egyben az utat is mutatták a különböző színhelyekhez.  A látogatók útbaigazítását szolgálta a falon elhelyezett térkép is.

Már kora délután érkeztek a program résztvevői és elfoglalták helyeiket a könyvespolcok között. A felnőtt részleg legelején Pónya Petra – aki a rajzolás szeretetét is az animeknek és mangáknak köszönheti – rajzai és gyűjteményének kisebb-nagyobb figurái körében fogadta az érdeklődőket.

Tovább haladva videó- és társasjátékkal bizonyíthatták ügyességüket a látogatók, akik pedig a nyomtatott dokumentumokat részesítik előnyben a könyvtár japánról szóló könyveibe és japán képregényekbe is belelapozhattak.

Tóth Lajos és tanítványai a távolkeleti harcművészet és a kard- és tokkészítés rejtelmeibe avatták be a nézőket. Velük szemben Ekk István bonsai kertész gyönyörű fácskáival a béke szigetét varázsolta a nézelődők elé.

A zenei részlegben Fehér Krisztina kotoművész csodálatos hangulatot teremtett a különleges hangszer megszólaltatásával. A lágy dallamokkal kitűnő aláfestő zenét szolgáltatott a kimonóbemutatóhoz.

Csomai Zsuzsanna nyolc kimonót hozott el gyűjteményéből: két férfi és hat női viseletet, a hétköznapitól a hivatalosig. A paravánokon kiterítve jól látható volt, hogy a hagyományos kimonó szabása „T” betűt formáz. A gyűjtő az egyik bábun be is mutatta, hogy kell felvenni ezt a ruhadarabot.  

Az első japán nap a könyvtárban

A könyvtár gyerekrészlegének egyik felében kisebbek és nagyobbak egyaránt színezték az animékből és mangákból ismert figurákról készült rajzokat, illetve nemcsak nézegették a kokeshi babákat, hanem Mandula Éva útmutatásai alapján sokan festettek is maguknak. A másik térfélen folyamatosan előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Elsőként Rajzó-Kontor Kornélia vetített képes előadás keretében ismertette a japán teaművészet alapelveit, majd a gyakorlatban is bemutatta a tradicionális teázást, megvendégelve egy nézőt.

Aztán Fehér Barbara Kyoko mutatkozott be és elmesélte az AniYume nevű klub létrehozásának ötletét. Az ifjú hölgy cseresznyefavirággal a hajában, finom mozdulatokkal, lelkesen beszélt az alakuló klub tervezett programjairól.

Ezután került sor a tombolahúzásra. A nap folyamán beiratkozott olvasók között ki sorsolásra került 5 különleges, a rendezvényhez kapcsolódó ajándék.

Patkó Szilvia (Ciel) a cosplay-hez is használható abroncsos szoknyákról és abroncsolási technikákról tartott interaktív előadást. Szakszerű magyarázattal, minden nézői kérdésre megfelelve öltöztette be a három vállalkozó kedvű leányt és saját magát ebbe a gyönyörű viseletbe.

Ahogy az idő haladt, egyre nagyobb tömeg hullámzott a termeken át, mindenki mindent szeretett volna látni és kipróbálni. Minden kiállítónak és előadónak nagy-nagy sikere volt. A cosplayerek által bemutatott jelmezeket csodálták a legtöbben, sokan fotózkodtak is velük.

Az est fénypontjaként került sor a sokak által várt Cosplay versenyre. Rábapatyról, Sopronból, Szombathelyről és még Budapestről is jelentkeztek a megmérettetésre. A jelentkezők A résztvevők egy általuk választott és egyben az általuk megjelenített karakterhez illő zenére vonultak be és mutatták be jelmezüket. Safira, Kida, Sachi és Ciel, a zsűri tagjai valóban nehéz helyzetben voltak, hiszen minden versenyző maximálisan ügyes volt, viszont az 1. díjat vitathatatlanul Ríviai Geralt (medve-fegyverzetben/páncélzatban) nyerte, gyönyörűen kidolgozott különleges jelmezéért, a másodikat pedig párja, Triss Merigold.

Így cseresznyefavirágzás után, a japán kultúra bűvöletében alakulóban a könyvtár legújabb klubja. Aki szeretne tagja lenni, jelentkezzen a könyvtárban, vagy Fehér Barbara Kyoko e-mail címén: hattorikyoko@gmail.com. 

Az alakuló klubest június 7-én, pénteken 17 órakor lesz a sárvári könyvtárban, melyre mindenkit szeretettel várunk!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!