Ndasdy-vr

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Japán ősz

Knyvtr

2020.10.29

Az AniYume japán klub októberi összejövetele az ősz jegyében zajlott. Az évszakhoz kapcsolódó Momijimi és az O-tsukmi szokásokkal ismerkedhettek meg a vendégek.

Az AniYume klub a Japán ősz ünnepeit járta körbe Sárváron

Szalayné Fehér Barbara először Mori szettjének bemutatásával hangolta rá a közönséget a témára. Ruházatát, ahogy az egész stílust is, a természetes anyagok és színek jellemezték. A réteges öltözködés, főként így ősszel és a természetet járva nagyon praktikus és kényelmes viselet. A szettben láthattunk a gyapjú, a csipke és a len elemeket, a föld színek dominanciájával. Mintha egy kis erdei tündér perdült volna elénk, Barbara megmutatta a különböző ruharétegeket, amik úgy helyezkedtek el egymáson, mint ahogy az avar takarja a földet. 

Ezt követően megismertette a jelenlévőkkel a japánok legjelentősebb őszi ünnepeinek szokásait, hiszen e távoli ország népe életmódjával is őrzi a természet változásait. Fametszetek bizonyítják, hogy már évszázadok óta hódolnak a vöröses-barna, aranyló levelek nézésének, ami egykor csak az előkelő családok kiváltsága volt, de a 17. századtól a köznép szórakozásává is vált. Ebben a korban jöttek létre a híres levélnéző helyek is. Ma már az időjárás jelentés végén is utalnak rá, előre jelzik, hogy mikorra várható a vörös levelek megjelenése, áradata, hogy senki le ne maradjon róla, hiszen szeptemberben kezdenek színesedni Japán északi részén, majd a jelenség az országon végigvonulva november közepére éri el csúcspontját. A másik jelentős őszi ünnep, a Holdnézés, amely a kínai holdújévben gyökerezik, változó időpontú ünnep, mint a mi húsvétunk. Ilyenkor a jó aratásért is áldoznak, leggyakrabban egy rizs alapú tésztából gyúrt gombócot készítenek és ajánlanak fel.

Szeptember közepétől a természetben való gyönyörködés mellet ezek az őszi ünnepek megjelennek a japánok öltözködésében, lakásuk dekorációiban és étkezési szokásaikban is: előkerülnek a falevelekkel díszített kimonók, az évszakra jellemző növényekkel, virágokkal díszítik fel otthonaikat, és többek között juharlevélből készült ételkülönlegességeket is fogyasztanak. Ma már ezekhez az ünnepekhez fesztiválok is kapcsolódnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Segt? szakemberek s mdszerek

Knyvtr

2023. november 29. szerda 17:00

Szakemberek egyhelyen

Közelgő programok

The Trousers s az Akela

Ndasdy-vr

2023. december 01. péntek 20:00

Hard Rock and Roll

Hvogat fnyek

Posta tr

2023. december 02. szombat

Fnyek

Srvri advent 2023

Ndasdy-vr

2023. december 02. szombat - december 23. szombat

Vrakozssal

Advent a Kalka Egyttessel

Posta tr

2023. december 02. szombat 17:00

Hrom szklb

Adventi Mesl? B?rnd

Posta tr

2023. december 02. szombat 18:00

Szlsebes hintalovak

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!