Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

1780 – London. Grand Concert of Musick

2020.11.12

W. Hayes, J. Stanley, C. Smith, T. A. Arne és G. F. Handel. Ez az illusztris társaság alkotta meg az újkor mozgalmas európai zene alapjait a 18. században. Ez a zene a múzeum dísztermében hangzott fel először Magyarországon.

Angol barokk zene a sárvári múzeumban

A Budapest Bach Consort, Kalafszky Adriána, Balog Eszter, Bozzai Balázs és természetesen a vezetőjük, Szokos Augustin folyamatosan koncerteznek. A szombat estéjüket azonban Sárváron töltötték, elárulták nekünk, hogy imádnak újra meg újra a városunkba látogatni. Európa legfantasztikusabb hangzású dísztermében játszani számukra is megtiszteltetés, és hogy hoztak azért meglepetés darabot is a Grand Concert of Musick mellé, egy Bach darabot, mert kedveskedni akartak a meghívó koncertszervezőnek, aki már évek óta könyörög egy bizonyos Bach darabért. Belefért nekik. 

Na de mi is ez az angol muzsika? Az angol barokk kiteljesedése, a késői barokk korszak idejére tehető. Ebben az időben már letisztultan elkülönültek a különböző európai régiók zenei hangzásai. Az angol zenében tehát ott érződik az angol népzene hatása, a magyarban a magyaré és így tovább. Az angolok ezen felül is teljesíteni akartak. Talán még Pluche nagy ötlete volt, hogy szinte lejátszhatatlan nehézségű zeneműveket álmodott meg patrióta lázálomként, melyben a zene szánt szándékkal zavarba hozza a hallgatót hangzásának és ékesítésének merészségével, sőt tovább megy, és olyan nehézségű énekdallamot szerkeszt, mely nem veszi figyelembe az énekesek természetes képességét. Magyarán: fullasztó egy kihívás leénekelni őket.

A programot az NKA Közművelődési Kollégiuma támogatta, a Köszönjük Magyarország fogadó oldala részére kiírt pályázat altémájában.

Ki tudja, Pluche valójában miért hitte, hogy a legnagyobb zene a világon az lesz, ami a legkomplikáltabb? Jól illeszkedett ez a gondolkodásmód a kor minden egyéb eszméjével, nem szemet és fület szúrt, hanem tökéletesítést kívánt. A hatásvadász fintorokra mégsem illik haragudni, hiszen olyan fodrai a zenetörténelemnek, mely nélkül a mai zene nem létezhetne olyan formában, amilyenben ismerjük. Ekkor érte el ugyanis csúcspontját a zenei nyelv és a dallamalkotás. Megszületett a zenei retorika – az affektáló kérdezz-felelek, a világos és egységes dallam, a modern nyugati tonalitás.

Szokos Augustin megálmodta, hogy kell egy műsor, ami átkarolja és összesíti 1780-as évek zenéjét. Az est ékes példája annak, amikor a profizmus és akarat találkozik a merészséggel. Maradandó élménnyel lettünk gazdagabbak, hihetetlen energiával átjárt előadásmódnak lehettünk tanui. A program a Köszönjük Magyarország pályázat révén juthatott el hozzánk, de ha az égiek is úgy akarják, jövő nyáron újra találkozhatunk a 15 tagú zenekarral és azzal a bizonyos csemballóval, melynek kora egyezik a zenével, amit ezen az estén játszottak rajta.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!