Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Videók

Nádasdy-vár Sárvár

Ady-élménnyel kezdtük!

2019.01.17

Mindenki hozott egy verset! A Sylvester Könyvbarátok Klubjának idei első összejövetelén Ady Endre emlékét idéztük fel halálának 100. évfordulója alkalmából. Az élet és az életmű fordulópontjait a hozott versek bontották ki.

A megemlékezés hangulatát a Szeretném, ha szeretnének című vers alapozta meg, melyet Latinovits Zoltán lenyűgöző előadásában hallgathatott meg egy régi felvételről a szép számmal összegyűlt közönség.

A klubvezető, Horváth Lászlóné, idézetekkel illusztrálva mutatta be Ady Endre különleges, tragikus fordulatokban is bővelkedő életét. Ám a közönség sem csak passzív hallgatója volt az előadásnak. Sokan készültek fel, hogy legkedvesebb Ady-versük elmondásával egészítsék ki az elmondottakat.

A sort a polgármester nyitotta meg, majd ezt követően többen is megosztották egy-két kedvenc, nekik legtöbbet jelentő verset a hallgatósággal. Nők és férfiak, idősebbek és fiatalok egyaránt olvastak fel jól ismert, és kevésbé ismert költeményeket.  Voltak, akik Sárvár környéki településről jöttek ennek a közös élménynek az átéléséért, de még egy kazahsztáni származású, nem magyar anyanyelvű vendég is elmondott egy verset.

Az előadást a kivetítőn Ady Endre életében fontos szerepet játszó személyekről, eseményekről, helyszínekről készült fényképek kísérték, sőt temetéséről, sírjáról, majd későbbi szobrairól, emléktábláiról is láttunk felvételeket. Zárásul megnéztük az egykori érmindszenti (ma: Ady Endre névre keresztelt kisközség) szülőházában készült képeket is.

A 2019-es év bővelkedik irodalmi évfordulókban: 70 éve született Nagy Gáspár, 90 éve Kányádi Sándor, 30 éve hunyt el Weöres Sándor, 75 éve Radnóti Miklós, 90 éve Benedek Elek, 100 éve Csáth Géza. A klub idei évadának középpontjában ezek a jeles jubileumok állnak, melyekről méltó és rendhagyó módon szeretnénk a közeljövőben megemlékezni.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!