Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Táncba hívó Szélkiáltó

2019.01.22

A kultúra ott van, ahol Te vagy! Ezzel a mondattal kezdtük az évet. Fontosnak tartjuk, hogy a vár a mindennapok része legyen. A sárvári első kulturális hétvégén a város általános iskoláinak 7. osztályosai vettek részt a Szélkiáltó együttes műsorán.

A Szélkiáltó együttes műsora a Nádasdy-várban

Hogyan kössük le több, mint száz kiskamasz figyelmét egy órára, úgy, hogy közben még tanuljanak is?

Erre a kérdésre adott választ a Szélkiáltó.

Szórakoztató, interaktív és informatív programmal érkezett az együttes a Nádasdy Kulturális Központba a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Az előadás folyamán szó esett többek között az időmértékes verselésről, többszólamú hangszerekről, rímekről és ritmikáról, de a program fő kérdése a vers és zene kapcsolata volt, vajon létezik-e vers zene nélkül. Lakner Tamás, hegedűművész elmondta a gyermekeknek, hogy Arany János szerint azok a legjobb versek, amik mögött dallam van.

A Szélkiáltó együttes műsora a Nádasdy-várban

A zenekar tagjai számos nagy magyar költő verséhez társítottak zenét, ezzel is Arany állítását bizonyítva. Személyes kedvencem volt Petőfi Sándor Befordultam a konyhára című verse népies, countryra hajazó feldolgozása, kicsit olyan érzésem volt mintha Johnny Cash invitálna minket egy vonaton Folsom Prison-be. Emellett még nagyszerű élmény volt Weöres Sándor egy versét Rock ’n’ Roll stílusban, valamint József Attila Mikor az utcán átment a kedves című versét zenei kísérettel hallani. Különösen jó megoldásnak tartom, hogy az előadás nem egyoldalú volt, hanem a művészek nemcsak kérdésekkel vonták be a fiatalokat, hanem feladatokkal, közös énekléssel is. Itt tanulhattunk például a kecskerímekről is melyek között elhangzottak olyanok is mint az „Én vagyok a Remek Elek, most egy verset remekelek” vagy a „Miért fintorogsz kicsi Eli, rossz, aki ezt kicsinyelli”. A kecskerímeknek aztán közös gyakorlása is volt, ahol a kérdőrímet eljátszotta a zenekar, a válaszrím prezentálását pedig rábízták a közönségre.

A kiskamaszoknak tetszett az előadás, amit a dalok között halott vastaps is bizonyít. Amellett, hogy nagyon hasznos ismeretekkel gazdagodtunk, egy igazán élvezetes, korcsoportnak teljesen megfelelő koncerten vehettünk részt. Köszönjük ezt az élmény a Szélkiáltó együttes tagjainak, Lakner Tamásnak, Fenyvesi Bélának és Rozs Tamásnak.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!