Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Nyitvatartunk naplemente után is

2018.06.22

A sárvári vár az év két legmelegebb hónapjában, júliusban és augusztusban 22 óráig várja vendégeit. A kellemes esti program részeként javasoljuk, látogasson el hozzánk, tegyen egy sétát a várban, térjen be a múzeumba akár este 21 óráig.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

Sárvár szerencsésnek mondhatja magát. A város közepén épen megőrzött, látogatható várkastély várja vendégeit. Körülötte az év minden szakában pompázó park terül el, mely nyáron mutatja legszebb arcát. A várba vezető hídon áthaladva pedig egy olyan történelmi környezetbe lépünk be, mely hangulatával további sétára, barangolásra hív.

A sárvári vár júliusban és augusztusban 22 óráig tart nyitva. Az itt található Nádasdy Ferenc Múzeum 21 óráig várja vendégeit. A múzeumi séta után érdemes még leülni az udvar padjaira. Miért? Mert egyszerűen jó. Engedje, hogy átjárja a nyugalom. Engedje el a hétköznapok gondjait.

A vár Sárvár szíve. A sárváriak nap mint nap elmennek mellette, áthaladnak rajta. Vagy a parkjában futó sétányok egyikén közelítenek céljukhoz. Padjain gyakran láthatunk beszélgető fiatalokat, gyerekekkel, unokákkal játszó anyukákat, apukákat és nagyszülőket. Természetesen a kutyáikat sétáltató gazdik sem hiányozhatnak. Mert a park, a vár minderre alkalmat ad.

A séta felfedezés, amire nálunk valóban talál lehetőséget.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

A vár, a múzeum, a várpark sétára hív, hogy nemzedékek lábnyomait követve ismerjük meg Sárvár szívének történetét.

A vár régen védelmet és menedéket adott nemcsak az itt lakóknak, hanem a város polgárainak is. Már amikor a török hadsereg 1532-ben Kőszeget ostromolta, Sárvár is nehéz napokat élt át. A vár kapitánya, Nádasdy Ferenc, a később nádorrá választott Tamás édesapja, büszkén írta fiának, elhárították a veszedelmet.

A vár legnagyobb, északnyugati bástyája adhatta ekkor a legnagyobb védelmet. Alig egy évszázaddal később a régi farészeket elbontották és helyette kőből építettek egy új, az egész épületet körbe ölelő védelmi rendszert. A kőfalat később több helyen téglafallal burkolták be. Amikor a várfal mellett sétálunk, láthatjuk a változatos falfelületeket.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

A falak találkozásánál többszögletű bástyákat alakítottak ki. A szomszédos bástyára néző falakban lőállásokat hoztak létre. Itt veszély esetén puskások figyelték a terepet, vajon az ellenség nem közelítette-e meg a várat. Ahol ma a parkban sétálunk, élvezzük a napsütést, vagy épp esőben sietünk, ott évszázadokon át a vizesárok vize hullámzott.

A 19. század elején a vizesárkot feltöltötték. Az árok sokáig a vár tulajdonosainak a kezelésében maradt. Végül Ferenc herceg a városnak bérbe adta a vár nyugati felét, a híd nyugati oldalától a hátsó bejáratig. A herceg az utolsó bajor király, a Sárváron 1921-ben elhunyt III. Lajos fia volt és a két világháború között Sárváron élt. A bajor gyűjteményt a múzeum kiállításon mutatja be.

A bérbeadott rész lett az alapja a mai is pihenést adó, fákkal és sétányokkal tagolt várparknak. Javasoljuk, tegyen egy sétát a várparkban, nézze végig a vár épületeit. Majd térjen be a várba és folytassa itt a túrát.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

A vár másik híres családját, a Nádasdyak emlékeit szintén megismerhetjük. A várparkban szellemi örökségükre emlékeztet a Sylvester pad, mely utal az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyvre, az Újtestamentumra. A fordítás nagy részét Sylvester János Sárváron készítette el. A nyomdai munkálatokat is itt felügyelte, mellyel 1541-ben készült el. A múzeumban erről részletesen szólunk egy korabeli nyomda rekonstrukciója segítségével.

Nem messze a padtól láthatjuk a Tinódi emlékművet, mely a híres lantos költő és vándor hírmondó, híréneklő életművét idézi fel. A költő életének utolsó hónapjait töltötte Nádasdy Tamás nádor sárvári udvarában.

A Nádasdy család hagyatékát a múzeumban keressük tovább! A díszterem mennyezeti freskói Nádasdy Tamás nádor fiának, Nádasdy II. Ferencnek a haditetteit ábrázolják. Ferencet a törökök is tisztelték, maguk nevezték Erős fekete bégnek, amivel hadvezéri tehetségére utaltak. A család történetének fontosabb mozzanatait mutatjuk be a múzeum díszterméből nyíló első szalonban.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

A következő termekben kastélyhangulat várja a vendégeket. A 18. századi francia divatot követő szalonsor festett falai előtt berendezett szobák segítenek elképzelni, milyen lehetett az élet nemcsak Sárváron, hanem a korabeli kastélyokban. A szalon a beszélgetések színtere volt régen. Ma is nyugodtan séta közben egymással beszélgetve idézzük fel gyermek korunkat. Amikor még katonásdit játszottunk vagy éppen főztünk soha nem látott, mégis ízletes ételeket a kis tűzhelyen.

Javasoljuk, egy kellemes sétával járja be a múzeumot. Menjen fel a torony facsigalépcsőin. Az első emeleten csodálja meg a freskós termet, mely egykor a pihenés, a művelődés szobája volt. A második emeletről tekintsen rá a városra.

A huszárkiállításon, mely egyedülálló Magyarországon, megismerheti a szablyákat, az egyenruhákat. A Nádasdy-huszárezred tiszti étkezdéjét, a hősi helytállást, de a huszárok sportban nyújtott teljesítményét is.

Egy másik szárnyban a bajor örökség, illetve történeti üvegek mutatják be az iparművészet remekeit.

A sárvári vár és múzeum nyári nyitvatartása

Egy kellemesen eltöltött nap után egy jó séta a történelmi falak között, kiszakítva a külvilág zajából teljessé teszi a pihenést. A vacsora csupán az éjszaka kezdete, melyet kövesse egy barangolás Sárvár utcáin, parkjaiban.

Nem kell sietni, a várba is odaérnek. Úgy döntöttünk ugyanis, nem zárjuk be a vár kapuit 22 óráig. A múzeum pedig csupán egy órával korábban, 21 órakor zár.

Várjuk Önt is! Nézzen be hozzánk! Mi itt vagyunk. És Ön?

Várjuk szeretettel.

A Nádasdy-vár nyitvatartása júliusban és augusztusban:

hétfő - vasárnap: 8:00-22:00 

A Nádasdy Ferenc Múzeum nyitvatartása júliusban és augusztusban:

hétfő: zárva

kedd - vasárnap: 9:00-21:00

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!