Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Kaland a méhekkel. Pályázat

2023.03.21

A Sárvár és Vidéke Méhészegyesület együttműködése a könyvtárral közel tíz éves múlttal bír. Rendezvényeink közül az egyesület életét bemutató kiállítás, az óvodásoknak szervezett játékos vetélkedő volt a legemlékezetesebb.

A sárvári könyvtár és a méhészek közös programja

méz.jpg

A Beporzók napjához kapcsolódva újabb közös programra került sor. Az est első felében Szabó Ervin, az egyesület vezetőségi tagja Mézről, méhekről, méhészetről címmel tartott ismeretterjesztő előadást, melyből sok érdekességet tudhattak meg a jelenlévők. Többek között azt is, hogy az állatvilág legszorgalmasabb munkásai a méhek, hiszen 1 kg méz elkészítéséhez 50-60 ezerszer repülnek ki a kaptárjaikból, hogy teleszívják gyomrukat édes virágnektárral. Aztán hozzáadják saját garatváladékukat, majd a különleges elegyet egyenletesen elterítik a hatszögletű viaszsejtekben. 

A mézet éjszaka, szárnyaik lebegtetésével sűrítik be. Különleges aromájával egyedülálló a mézfajták között az erdei méz, mézharmat méz, melyet a méhek az erdei növények (fenyő, tölgy, fűz, stb.) levelein található mézharmat összegyűjtésével állítanak elő. A méz számtalan jótékony hatása ismert, de fontos a rendszeresség, például ha egy teáskanálnyit elfogyasztunk belőle minden este lefekvés előtt, már gondoskodtunk a nyugodt alvásról. 

A köztudattal ellentétben a méz ikrásodása, kristályosodása természetes folyamat, ekkor nem a méz minősége változik, csak a fizikai állapota. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy inkább helyi méhésztől vásároljunk mézet, mert tőle megbízható, jó minőséget fogunk kapni. Szabó Ervin saját mézeit kínálta kóstolásra az előadás után.

Pályázat

A sárvári könyvtár és a méhészek közös programja

A mézkóstolás előtt került kihirdetésre a Sárvár és Vidéke Méhészegyesület és a könyvtár közös Kaland a méhekkel című vers- és novellaíró pályázata. Az irodalmi pályázat lényege, hogy olyan vers vagy novella írására ösztönöz, amely a méhészekről, méhekről vagy a mézről szól. 

A műveket 5 fős szakmai zsűri fogja elbírálni. A pályázat első helyezettjeinek jutalma vers- és novella kategóriában, mindkét korosztály esetében nettó 20 ezer Ft tiszteletdíj, de a további helyezettek is értékes jutalomban részesülnek majd. 

A műveket 2023. június 15-én 24 óráig kell elküldeni a sjkonyvtar@gmail.com címre. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a könyvtárban kerül sor 2023. szeptember 15-én, a sárvári Méhésznapon.

Kérjük, a pályaművel együtt küldjék be a nyilatkozatot arról, hogy a beadott munka más pályázatra nem nyújtották be. 18 éves kor alatt a törvényes képviselőnek kell nyilatkoznia.

Pályázati kiírás - Kaland a méhekkel
Nyilatkozat 18 év alattiak részére
Nyilatkozat 18 év felettiek részére

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!