Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

2023.01.26

Az energiaválság komoly kihívás elé állította a kulturális intézményeket. A kialakult helyzetre több megoldás született. A sárvári múzeum és a könyvtár ugyan február végéig zárva tart, de szeretnénk szolgáltatásainkat fenntartani.

A múzeum és könyvtár nyitvatartása és programjai

A honlapokra, a közösségi médiafelületekre az elmúlt hónapok során számtalan kulturális intézmény, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak, sőt színházak tették ki a lehangoló hírt, melyben értesítették látogatóikat, olvasóikat, közösségeiket és nézőiket, hogy rövidebb, de inkább hosszabb időre bezárnak.

Első benyomásunk az, hogy a legtöbb intézmény legalább két hónapra zárta be kapuit, de találkozhatunk három, sőt ennél hosszabb időre is zárva tartó hellyel. Egyik vármegyénk székhelyén található múzeum vezetősége arra a döntésre kényszerült, hogy több mint négy hónapra felfüggesztette nyitvatartását.

A döntések kényszerből születnek, mögötte komoly számolások, a jövőre tekintő elgondolások állnak. A sárvári Nádasdy Kulturális Központ esetén a téli fűtést távhővel oldjuk meg. Az eddigi években az ezzel kapcsolatos díjak az éves költségvetés 8 %-t tette ki. Az energiaárak elszabadulása után ugyanez a költség, ha hasonló intenzitással fűtünk, éves költségvetésünk 120 %-t vinné el. Mindez azt jelenti, hogy úgy indulunk neki az évnek, hogy veszélyeztetnénk a működést, az egész éves nyitvatartást, a programokat, a könyvbeszerzést, műtárgyak vásárlását, illetve minden szakmai munkát. 

A műtárgyak, a könyvtári anyag, illetve a történelmi környezet védelme érdekében a minimális feltételek biztosítása nem jelenti azt, hogy az így kialakított környezet alkalmas hosszabb idejű emberi tartózkodásra. A legfontosabb tényező, melyet figyelembe vettünk, amikor meghoztuk a döntést arról, hogy bezárjuk az intézményt egy hónapra, január utolsó hetéig, az emberi egészség védelme volt. Az elmúlt napokban a kedvezőbb energiaárak mellett próbafűtést végeztünk, ami után azonban világossá vált, hogy a minimálisan előírt hőmérséklet eléréséhez az éves büdzsénk több mint felét elhasználnánk. Nem tehetünk mást, február végéig továbbra is zárva tartjuk a múzeumot, a könyvtárat és a galériákat. A civil szervezetek és művészeti csoportok számára azonban újra megnyitjuk a klubhelyiségeket a kamaraépületben. 

Az intézmény folyamatos nyitvatartására egyelőre ugyan nincs lehetőség, de mind a könyvtár, mind a múzeum esetében szeretnénk látogatási lehetőséget biztosítani.

A könyvtár. Kedden és pénteken 15 órától 17 óráig

A múzeum és könyvtár nyitvatartása és programjai

Munkatársaink a beiratkozott olvasók számára összegyűjtik a kért könyveket és azokat átadják, illetve az elolvasott könyveket visszaveszik. Természetesen, a lejárt olvasójegyeket és a visszahozatal idejét automatikusan meghosszabbítjuk három hónappal. 

A könyvtári könyvek visszaadására átvételére kedden és pénteken 15 órától 17 óráig van lehetőség.

A könyvtár katalógusa elérhető a következő linken: Online katalógus, illetve a http://www.sarvari-konyvtar.hu oldalon az online katalógusra kattintva. 

Kéréseiket a következő e-mail címre küldjék: sjkonyvtar@gmail.com vagy küldhetik a könyvtár Facebook oldalára is. 

Ugyanitt leadhatnak könyvtárközi kölcsönzésre vonatkozó kéréseket, illetve egy-egy témában, többek közt szakdolgozattal kapcsolatban irodalomkutatással kapcsolatos megbízást is. Munkatársaink minden esetben válaszolnak a feltett kérdésekkel, kérésekkel kapcsolatban.

Múzeum. Bejelentkezés és programok

A múzeum és könyvtár nyitvatartása és programjai

Négy lehetőséget ajánlunk a múzeum megtekintésére. Egyik esetben sem hagyjuk magára vendégeinket, sőt bemutatjuk kiállításainkat, műtárgyainkat. Természetesen a díszterem freskói sosem maradnak el.

Csoportos látogatás

A múzeumi kiállításokat legalább 10 fős csoport bejelentkezésével lehet látogatni keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között. A látogatáshoz tárlatvezetést biztosítunk. A belépőjegy díja, mely tartalmazza a tárlatvezetést is: 2.500,- Ft/fő.

Látogatási szándékát, idejét egy telefonos elérhetőség megadásával az alábbi e-mail címre küldjék el: kiallitas@nadasdymuzeum.hu

Ajándék tárlatvezetések

Három vasárnap (február 12-én, 19-én és 26-án) 10 órakor és 14 órakor múzeumlátogatással egybekötött tárlatvezetést tartunk. Minden alkalommal egy-egy nagyobb kiállítási egységet, témát járunk körül. A múzeumi túra időtartama 90-100 perc. A belépőjegy ezen alkalmak idején, mely tartalmazza a tárlatvezetés díját is: 2.000,- Ft/fő. 

A tárlatvezetések témái:

– február 12. A bajor herceg nincs itthon, fogszabályozásra ment Münchenbe

– február 19. János vitéz felgyújtja a zsiványok tanyáját és pályaválasztási pánikba esik

– február 26. Egy szekrény, mely magába zárta titkait

A múzeum és könyvtár nyitvatartása és programjai

Kiráz a hideg. Családi délutánok

Két szombat délután (február 18-án és 25-én) 14 órakor kezdődik családi rejtvénydélutánunk, mely egy múzeumi szabadulószoba. A rejtvények megoldása közben egyre melegebb lesz a hangulat. A két családi délutánon a siker érdekében különböző rejtélyeket kell megoldani, többek között összekeveredett részleteket újra összerakni, zárakat kinyitni és sok egyéb, az egész család segítségét igénylő feladatot megoldani. A feladatok megoldása kb. 70 percet vesz igénybe.

A családi délutánra a belépő egy család (1-2 fő felnőtt kíséretében 1-3 fő gyermek) számára: 3.500,- Ft.

Esti szalon. Borkostóló és múzeumi túra

Február 27-én, pénteken 19 órára várjuk vendégeinket egy tárlatvezetéssel egybekötött borkostolóra. A hattételes vezetés során a díszteremben, a reneszánsz fordulóban, a bajor kiállításban, a főúri fegyvergyűjteményben, a huszárok között és a térképek társaságában érdekes történetek hangzanak el, miközben egy-egy finom pohár bort is elfogyasztunk. A részletekkel hamarosan jelentkezünk. A közel kétórás estre a belépőjegy: 12.000,- Ft/fő.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Anyák napi kézműves műhely a várban

Nádasdy-vár

2024. május 05. vasárnap 14:00 - 17:00

Agyag, kosár, korong…

Várbejáró és rózsakerti parti

Nádasdy-vár

2024. május 11. szombat 15:00 - 19:00

Várbejáró és koncert

Pünkösdi Várvigadalom

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00 - 21:00

Pünkösdi kihívások…

Csodahegedű. Bábjáték

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00

Zenés mesejáték…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!