Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Tarrné Szilárd Erzsébet: Boldog karácsonyt

Nádasdy-vár

2020.12.16

Tarrné Szilárd Erzsébet karácsonyi novellája egy félresiklott életről, annak tanulságairól, a kötődésről. Minden karácsony egyfajta számadás elé állít bennünket. Fogadják szeretettel a történetet!

A magány története a sárvári karácsonyi novellapályázaton

December 23-a van. A hódarával érkező, metsző szél megzörgeti a redőnytelen ablakot. A férfi néhány cserhasábot dob a kályhába. Elégedetten dörzsöli össze a két kezét. Jöhetnek a vendégek! 

A lányát várja családostul karácsonyi látogatásra. Tegnap üzent a nénjével. Ő gyorsan kitakarított, korán reggel befűtött, hogy meleggel fogadja a kis unokát. Lassan kétéves a leányka, s még csak egyszer látta. Akkor sem vették ki a kocsiból, mert mélyen aludt. Margarétás cumija eltakarta a fél arcocskáját. No, nem baj! Majd ma összebarátkoznak. Addig kimosakodik, borotválkozik, illően felöltözik. 

Háza a Hegyközség eldugott utcájában áll. Mellette jobbra-balra ágazik el a hegyi ösvény. A kis lak utcai ablaka bátran feszül neki a szélnek. Mesélik, régi teleken úgy befútta a hó, hogy az akkori tulajdonos a padlásablakon mászott ki reggelente a külvilágra. 

A férfi öt éve él itt, azóta nem látott számottevő havat. De a szél, az igen! Cibálja a kis fenyőt a ház előtt. Nekicsapja a falnak, mállasztja a vakolatot. 

A férfi Sárvár egyik toronyházából került ide, ahol a családjával lakott. A válás után nem akarózott kiköltözni a meleg fészekből, csakhogy az asszonnyal a rezsifizetés is távozott. El kellett adni a lakást, ahol oly sok éven át gondtalanul, felelőtlenül élhetett. A vételárnak csak töredéke lett az övé. Abból lett a szűköcske hajlék, kerttel, szőlővel, s több évre elegendő tűzifával a hátsó udvaron. A bútorok közül annyit hozott, amennyi a szoba-konyhába befért. A kályhát és a sparheltet a volt felesége rokonai adták. Becsülettel ellátták. Aztán magára hagyták. A lánya időnként meglátogatja, hoz ezt-azt a kamrába, aztán fut a dolga után. 

Csendben éldegél. Munkája nincs, pár hónapnál tovább sosem volt.

A magány története a sárvári karácsonyi novellapályázaton

Reggelente bebiciklizik a városba. A nénjénél mindig jut egy tányér leves. Ám goromba időben inkább lemond az útról. Hiába a vastag ruha, mire odaérne, átfagyna. Ha akad a környéken tenni való, kevés pénzért, ráérősen elvégzi. A pénz leginkább borra kell. Úgymond, a lelke is kapjon valamit. 

A bor a legjobb barátja. Örökös társa az életnek nevezett rögös úton. Szinte gyermekként ismerte meg, s vele volt a nehéz helyzetekben. Amikor az anyját elvesztette. Amikor italos apját kellett támogatnia. Amikor rájuk rogyott az elhanyagolt ház. Amikor sorra bocsátották el a munkahelyeiről. Amikor nem tudott kenyeret adni a családjának. Amikor az asszony kettő helyett dolgozott. Amikor otthon unatkozott. Amikor kizárták az életükből. Nem volt közös szavuk. Nem lett közös jövőjük. 

Soha nem tervezett hosszabb időre. S a távlatok napról napra rövidülnek. Csak felkeljen a nap! Csak beérjen a városba! Csak kapjon ebédet! Hazafelé találjon vacsorát a kukában! S meg ne lássák a guberálást az ismerősök! El ne csapja az autó, míg sötéten karikázik az országúton! Ropogjon a tűz! Érje meg a holnapot! 

Hiszen jön a lánya. Hozza az unokáját!

A ballagására is meghívta. Igaz, csak az asztal végén kapott helyet. Páran beszélgettek is vele.

Azért ott volt!

Csinos ám a lánya! Rövid hajú, meleg tekintetű. Formás az alakja, mint az édesanyjáé. Akadt is párja hamarosan. Az esküvőre már nem kapott invitálást. Biztosan az új ember miatt. A kóstolót a lánya és a veje személyesen vitte el neki. Jól tették. Beosztva két hétig is kitartott vele.

Repül az idő. A kisunokája maholnap két esztendős. Dúdolgat magában, míg tesz a tűzre. Nehogy kihűljön a szoba!

A magány története a sárvári karácsonyi novellapályázaton

Autó áll meg a ház előtt. A fiatal nő kiszáll, karján a gyermek. Mögötte a férje, telipakolt kosárral. Szaloncukor, bejgli, sült hús illata a levegőben. A férfi lassan araszol a kapu felé. Ölelésre lendülő karja inkább megkapaszkodik a kerítésben. Erős a szél, majdnem ledönti a lábáról. 

- Szia, apu! Boldog karácsonyt! Még nincs fád? Nem is tervezted? Na, ne beszélj! Karácsonyfa kell! Anélkül nem ünnep az ünnep.

A házigazda rátámaszkodik a rozoga kerítésre. Nézi, ahogy a kisudvar csenevész fenyőjére kerül a szaloncukor, habkarika. Alul apró kis kéz próbálja elkapni a szélben himbálódzó édességet. Ő csak a kislányt látja, akinek kacagása betölti az udvart, majd a konyhát, a szobát. Aztán a szívét. 

Álmában pont ilyennek képzelte. Mert álmodik minden éjszaka. Olyankor sok ember veszi körül, s mindenki vele foglalkozik. Egyik hellyel kínálja, másik ételt rak elébe, a harmadik az ágyát veti. Törődnek vele. A családja. Ő a gyermek, a férj, az apa, a nagyapa egy személyben. Álmában. 

A vendégek leülnek, melegszenek. Rég nem látott rokonokról beszélnek. Nagy részükre nem is emlékszik már. A volt felesége megvan. Dolgoznak, jól élnek. Sokat utaznak, világot látnak. Minden nap együtt lehet a pici lánnyal. Olyan életet él, amilyet ő nem adott meg neki. Pedig megérdemli. Az ünnepi étkeket is ő készítette, üdvözletét küldi hozzá. 

Alig jöttek, már búcsúznak is. Mint oly sokszor, szélvészként suhannak át az életén. 

- Gyertek máskor is! – suttogja a távolodó autó után. Becsoszog a házba. Leül.

Hagyja kialudni a tüzet.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Vármelléki jegyzetek

Könyvajánlók

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!