Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Ajándék tárlatvezetés #7 Poharak és korsók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. július 04. szombat 15:00

Tárlatvezetés

Megmutatjuk a múzeumot. Újraindul kiállításaink témáit, műtárgyait bemutató sorozatunk, melynek keretében minden hónap első szombat délutánján a belépőjegy mellé ajándékba adjuk a tárlatvezetést. Most törékeny témát választottunk.

Tárlatvezetés az üvegekről a sárvári múzeumban

A múzeumok mindig odafigyelnek műtárgyaikra. Gondosan tároljak azokat a raktárban, a kiállításban úgy helyezik el őket, hogy egyrészt élményt és ismeretet adjanak a látogatóknak. Ugyanakkor a kihelyezett tárgyi emlékeket sem érheti károsodás. Különös gondoskodást igényelnek az üvegek.

Törékeny világról van szó, mely nézőjét folyamatosan elvarázsolja. A természetben megtalálható alapanyagokból a mesteremberek évszázadok során a legváltozatosabb formákat varázsolták. 

Egy pohár, egy palack, egy váza szépségénél fogva valóban esztétikai élményt nyújtott. A történeti üvegekre gyakran dísztárgyként tekintünk, pedig nagy részük egykor napi használatban volt. Mégis ma nem egy közülük komoly értéket is képviselt. A színek, a metszések, a különféle technikával felvitt festések egy-egy korszak, régió, társadalmi réteg ízlésvilágára is rávilágítanak.

Az ajándék tárlatvezetés során a múzeum üvegtárgyaira koncentrálunk. A huszárkiállításban kezdünk, ahol a sporttrófeák között található gyönyörű kék és zöld színű, csiszolt üveget nézünk meg. Miközben átsétálunk a szalonsorba, arról szólunk, miként változott az üveg divatja.


Tárlatvezetés az üvegekről a sárvári múzeumban

A korabeli leírások, leltárak és képzőművészeti alkotások segítenek minket abban, hogy megismerjük, mikor milyen üvegtípust használtak. Miért is készítettek üvegtárgyakat? Illatszer tárolására, borivásra, likőr tárolására és fogyasztására, vagy éppen bútorok üvegezésére, ablakok fedésére. Mindez korszakonként változott. Izgalmas téma elé nézünk!

A sárvári múzeum több kiállítására is büszke lehet. Ilyen Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, de szívesen ajánljuk a térképtörténeti tárlatunkat is. A vár bajor korszakának emlékeit szintén megismerhetik vendégeink a múzeumlátogatás során, benne természetesen üvegtárgyakkal. Büszkeségünk azonban egy különálló terem Tasnádi Marik Klára művészettörténész személyes gyűjteményét bemutató tárlattal.

Csak egy rövid felsorolás az üvegtörténeti kiállításon található tárgyakról is meggyőzheti látogatóinkat, érdemes ellátogatni a programra. Velencei, cseh, német, orosz és magyar üvegek mellett kínai üveg virágfűzérek, dobozkák, japán levélnehezék sorakoznak a tárlókban. 

Róth Miksa, Rippl-Rónai József, dr. Pantocsek Leó Valentin, Vida Zsuzsa, Németh Magda a magyar művészet, benne az üvegművészet nagy alakjainak, megújítóinak az alkotásait is tanulmányozhatjuk.


Tárlatvezetés az üvegekről a sárvári múzeumban

Megtekinthető az utolsó orosz cár, II. Miklós egy pohara, mint ahogy Ferenc Józsefhez nevéhez is több műtárgy köthető. Péter, szerb király koronával díszített borospoharát szintén őrizzük. Mint ahogy Hajós Alfréd olimpiai bajnok egyik sportemlékét. Néhány évtizeddel korábbról pedig Egressy Béninek, a Szózat megzenésítőjének a söröskupáját. Külön érdekességei a kiállításnak az apró üvegtárgyak, melyek a szakmai tudást dicsérik. Hasonlóan a metszett poharak, vagy más különleges technikával készült tárgyak. Nem feledkezünk meg Sárváron a fürdőpoharakról sem, de a magyar címes serlegek is szóba kerülnek. Sőt fizika tanulmányainkat segít feleleveníteni egy obeliszk, mely prizmaként működik. 

A másfél órás tárlatvezetést ajándékba adjuk. Csupán a belépőjegyet kell megvásárolni, de múzeumi bérletünk is felhasználható. Azok a vendégeink, akik díjmentesen nézhetik meg a múzeumot (pedagógusok, 70 év felett) 400,- Ft ellenében vehetnek részt a programon.A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Múzeumunk éjszakája a toronytól a pincéig

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.06.29

Kígyózó sor az aulában…

Nyitunk!

Nádasdy-vár

2020.06.17

Menetrend…

A nyárra hangolódtunk

Nádasdy-vár

2020.06.16

Nyárnyitó hétvége…

Nyitásra várva a könyvtárban is

Könyvtár

2020.05.27

Tevékenyen…

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!