Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Hangok, fények Szent Iván éjjelén

Nádasdy-vár

2018.06.25

Kívül, belül megtelt a vár a napfordulóra rendezett programunkon. A kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki megtalálta nemcsak a saját, hanem a család programját is. Befejezésként fáklyás felvonulással a Csónakázó-tóra is kimentünk a hagyományos tűzijátékra.

Szentivánéj Sárváron a várban

A szentivánéji programok két helyszínen, a várban és a Csónakázó-tónál várták a közönséget. A Nádasdy-vár udvarán, illetve a múzeumban több helyszínen kezdődött a show. Valóban az volt, színes kavalkád alakult ki az egyik legrövidebb éjszakán.

Megtudtuk, hogy a leghosszabb nap nem a szombati volt, hanem a pénteki, de a különbség elhanyagolható volt. Mi észre se vettük.

A várhídon utcazenészek köszöntötték az érkezőket. A Szombathelyről érkezett Skultéty Rita és Bujtás Ervin gitárral és ütőhangszerekkel jól ismert számokat játszottak. A naplementéhez igazodva többek közt Sting, Neil Young dalai hangzottak fel, de hallottunk Guns n’ Rosestól is jó számokat.

Az udvaron valódi kavalkád alakult ki. Nemcsak a Makám zenekar másfélórás koncertje gondoskodott erről, hanem sok minden más. A zenekar tagjai elvarázsoltak minket. Mindenről úgy tudtak szólni, énekelni, hogy velük együtt szeltük át az estét.

Az éjszaka, a mediterrán hangulat nem maradhatott el a keleti hangulat felidézése nélkül. A Zala megyei Bocföldéről érkezett a Fátyolvirág Hastánc Csoport. Négy hölgy mutatta meg a közönségnek, miként is zajlott az élet a falak mögötti titkos világban, ahová csak a kiválasztottaknak lehetett betekinteni.

Szentivánéj Sárváron a várban

Jó volt körbejárni az udvaron. A fákra aggatott kis lampionok az egyre sötétedő estén mindinkább világító pontonként jelezték a helyszíneket. Az egyik sarokban hatalmas buborékok készültek, melyeket a legfiatalabbak próbáltak elkapni. A nagyobbak már maguk gyártották a pillanatnál egy kicsit tovább élő színes felszínű szappangömböket.

Egy másik sarokban lóra pattanhattak a gyerekek, hogy egy kicsit hintázzanak. Majd gyorsan vasútra szálltak a hátsó udvar új fénysora alatt. Innen egy kis sétával érhettük el a torony keleti fehér falát. Itt a megunhatatlan Kazamaták titka című filmet láthattuk. Az 1971-ben sárvári szereplőkkel, a sárvári várban készült ifjúsági film a bajor kincs megtalálása körül forog. Jó volt nézni, hogyan is nézett ki majd fél évszázaddal ezelőtt a vár.

Aki tovább ment és lenézett az északnyugati nagy bástyába, ott további felvételeket látott a régi várról. Sőt egy film segítségével felidézhette, miként is zajlott 1988-ban az a polgárvédelmi gyakorlat, melynek során az egész várost megmozgatták. Igazi retró fílingünk volt.

Szentivánéj Sárváron a várban

A múzeumban szintén több helyszínen várták a vendégeket. A kézműves foglalkozásokon kardok, szablyák készültek. A torony első emeletén a görög istenek jól ismert tárgyait rekonstruálhatták a lelkes kalandorok. Poszeidón szigonya, Pallasz Athéné lándzsája, Hermész szárnyas sisakja. A szalonok világát idézte a Pamela kalap, az elől összekötött félkörív alakú fejfedő virággal, csipkével díszítve. 

A tárlatvezetés minden alkalommal a dísztermi nagy sakktól indult. A Múzeumok Éjszakája országos program keretében a laza hangvételű séta során felidéztük a régi kastélyok hangulatát, az évszázadokkal ezelőtti kínai divatot, mely végigsöpört Európában. A bajor király feleségének rózsaszeretetét, a magyarok sportrajongását.

Szentivánéj Sárváron a várban

Az udvaron folytatódtak a programok. Két alkalommal mozgalmas és színes, három szárnyat betöltő fényjáték fokozta a hangulatot. A folyamatosan változó színek kedves figuráknak szolgáltattak hátteret. Vízből felbukkanó delfin, eget szelő repülő, táncot járó alak, csupán néhány jelenet a programból.

Az estet tűzzsonglőrök műsora zárta az ötszögű belső várudvaron. A Lángoló Leguánok műsoruk zárásaként kivezették a fáklyával felszerelkezett sort a várból. A kígyózó tömeg elindult a Csónakázó-tóhoz. Miközben a sor eleje a malomnál befordult, vége még csak alig ért ki a várból.

A menetet a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület vezette dobbal, kürttel jelezve, hogy hamarosan elbúcsúztatjuk a napforduló éjszakáját. Miközben felcsaptak a máglya lángnyelvei a tűzijáték robbanó fényei színessé varázsolták az éjszakai égboltot.

A Szentivánéj véget ért, az éjszakák egyre hosszabbak lesznek. A várban azonban változatos programmal várjuk továbbra is vendégeinket.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Kiderült minden a detektívsarokban

Könyvtár

2019.05.02

Nyomok nyomán…

Éneklő Ifjúság. Csengettyűtől a műanyagpohárig

Szent László templom

2019.05.01

Kellemes Éneklő Ifjúság Sárváron…

Varázslatos tájakon

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.30

A székből fel sem állva…

Én a receptjeimmel is szeretek

Könyvtár

2019.04.23

Nőszemközt…

Programok és napsütés a húsvéti forgatagon

Nádasdy-vár

2019.04.23

Koncert, kézművesség, tojáskeresés…

Szállt a dal és szállt vele a lélek

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.16

Költői utazás…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Gerbert Judit irodalmi műsora

Könyvtár

2019. május 22. szerda 17:00

Személyes ismerősök…

Nőszemközt Pirivel
Vendég Mészáros Marianna

Könyvtár

2019. május 23. csütörtök 17:00

Jelenlét…

Kárpátia koncert- 2019

Nádasdy-vár

2019. május 24. péntek 19:00

Kárpátia a sárvári várban

Ez most komoly? Zenei hétvége 2.0

Nádasdy-vár

2019. május 25. szombat - május 26. vasárnap

A legszebb hangok…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!