Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Hangok, fények Szent Iván éjjelén

Nádasdy-vár

2018.06.25

Kívül, belül megtelt a vár a napfordulóra rendezett programunkon. A kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki megtalálta nemcsak a saját, hanem a család programját is. Befejezésként fáklyás felvonulással a Csónakázó-tóra is kimentünk a hagyományos tűzijátékra.

Szentivánéj Sárváron a várban

A szentivánéji programok két helyszínen, a várban és a Csónakázó-tónál várták a közönséget. A Nádasdy-vár udvarán, illetve a múzeumban több helyszínen kezdődött a show. Valóban az volt, színes kavalkád alakult ki az egyik legrövidebb éjszakán.

Megtudtuk, hogy a leghosszabb nap nem a szombati volt, hanem a pénteki, de a különbség elhanyagolható volt. Mi észre se vettük.

A várhídon utcazenészek köszöntötték az érkezőket. A Szombathelyről érkezett Skultéty Rita és Bujtás Ervin gitárral és ütőhangszerekkel jól ismert számokat játszottak. A naplementéhez igazodva többek közt Sting, Neil Young dalai hangzottak fel, de hallottunk Guns n’ Rosestól is jó számokat.

Az udvaron valódi kavalkád alakult ki. Nemcsak a Makám zenekar másfélórás koncertje gondoskodott erről, hanem sok minden más. A zenekar tagjai elvarázsoltak minket. Mindenről úgy tudtak szólni, énekelni, hogy velük együtt szeltük át az estét.

Az éjszaka, a mediterrán hangulat nem maradhatott el a keleti hangulat felidézése nélkül. A Zala megyei Bocföldéről érkezett a Fátyolvirág Hastánc Csoport. Négy hölgy mutatta meg a közönségnek, miként is zajlott az élet a falak mögötti titkos világban, ahová csak a kiválasztottaknak lehetett betekinteni.

Szentivánéj Sárváron a várban

Jó volt körbejárni az udvaron. A fákra aggatott kis lampionok az egyre sötétedő estén mindinkább világító pontonként jelezték a helyszíneket. Az egyik sarokban hatalmas buborékok készültek, melyeket a legfiatalabbak próbáltak elkapni. A nagyobbak már maguk gyártották a pillanatnál egy kicsit tovább élő színes felszínű szappangömböket.

Egy másik sarokban lóra pattanhattak a gyerekek, hogy egy kicsit hintázzanak. Majd gyorsan vasútra szálltak a hátsó udvar új fénysora alatt. Innen egy kis sétával érhettük el a torony keleti fehér falát. Itt a megunhatatlan Kazamaták titka című filmet láthattuk. Az 1971-ben sárvári szereplőkkel, a sárvári várban készült ifjúsági film a bajor kincs megtalálása körül forog. Jó volt nézni, hogyan is nézett ki majd fél évszázaddal ezelőtt a vár.

Aki tovább ment és lenézett az északnyugati nagy bástyába, ott további felvételeket látott a régi várról. Sőt egy film segítségével felidézhette, miként is zajlott 1988-ban az a polgárvédelmi gyakorlat, melynek során az egész várost megmozgatták. Igazi retró fílingünk volt.

Szentivánéj Sárváron a várban

A múzeumban szintén több helyszínen várták a vendégeket. A kézműves foglalkozásokon kardok, szablyák készültek. A torony első emeletén a görög istenek jól ismert tárgyait rekonstruálhatták a lelkes kalandorok. Poszeidón szigonya, Pallasz Athéné lándzsája, Hermész szárnyas sisakja. A szalonok világát idézte a Pamela kalap, az elől összekötött félkörív alakú fejfedő virággal, csipkével díszítve. 

A tárlatvezetés minden alkalommal a dísztermi nagy sakktól indult. A Múzeumok Éjszakája országos program keretében a laza hangvételű séta során felidéztük a régi kastélyok hangulatát, az évszázadokkal ezelőtti kínai divatot, mely végigsöpört Európában. A bajor király feleségének rózsaszeretetét, a magyarok sportrajongását.

Szentivánéj Sárváron a várban

Az udvaron folytatódtak a programok. Két alkalommal mozgalmas és színes, három szárnyat betöltő fényjáték fokozta a hangulatot. A folyamatosan változó színek kedves figuráknak szolgáltattak hátteret. Vízből felbukkanó delfin, eget szelő repülő, táncot járó alak, csupán néhány jelenet a programból.

Az estet tűzzsonglőrök műsora zárta az ötszögű belső várudvaron. A Lángoló Leguánok műsoruk zárásaként kivezették a fáklyával felszerelkezett sort a várból. A kígyózó tömeg elindult a Csónakázó-tóhoz. Miközben a sor eleje a malomnál befordult, vége még csak alig ért ki a várból.

A menetet a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület vezette dobbal, kürttel jelezve, hogy hamarosan elbúcsúztatjuk a napforduló éjszakáját. Miközben felcsaptak a máglya lángnyelvei a tűzijáték robbanó fényei színessé varázsolták az éjszakai égboltot.

A Szentivánéj véget ért, az éjszakák egyre hosszabbak lesznek. A várban azonban változatos programmal várjuk továbbra is vendégeinket.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Reneszánsz nap

Nádasdy-vár

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Reneszánsz sokszínűség…

Hangszerek a kézben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Hangok és hangszerek…

Tabulatúra koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 15:00

Az összhangzat csodája…

Reneszánszkori kóruszene

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 16:00

A reneszánsz összhangzat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Hírek

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.07

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Könyvtár

2019.02.05

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.05

Lantos emlékezés…

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!