Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szabó T. Anna és Dragomán György

Nádasdy-vár

2019.11.16

Különleges délutánra és estére került sor a Nádasdy-várban. Szabó T. Anna és Dragomán György bepillantást engedett a közönségnek a művészetükön át kettejük csodálatos világába. Az utazást Dés András zenéje tette teljessé.

Szabó T. Anna és Dragomán György járt Sárváron

Izgatottan készültünk a találkozóra Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával, akik magukkal hozták Dés Andrást is. Két program vártuk őket: egy rendhagyó irodalom órára a gimnazistáknak és egy esti beszélgetésre.
Már a délután nagyon izgalmasra sikeredett, a Tinódi Gimnázium 11. osztályosai alig akarták elengedni a két írót, annyi kérdésük volt hozzájuk. Ami nem is csoda, hiszen olyan mély bepillantást kaptak az alkotás folyamatáról, ami ritkaság számba megy az íróknál.

Szabó T. Anna és Dragomán György járt Sárváron

Sokan nem szeretnek a művészetükről, az alkotás nehézségéről beszélni. György és Anna viszont nyíltan meséltek mindenről, amivel pillanatok alatt megnyerték a diákokat. Eloszlatták azt a sokszor felvetett tévhitet, hogy aki írásra adja a fejét, az mindig egyszerű és könnyedén fog menni.
Meséltek arról, hogy először mindig egymásnak mutatják meg amit írtak, és együtt is lendülnek át a mélypontokon. Őszinteségük és a legnemesebb érelemben vett egyszerűségük, ahogy az irodalomhoz állnak, látványosan áttörte a diákok olykor fakó iskolai irodalomóráin begyűjtött előítéleteit.
Anna és György arra bíztatta a fiatalokat, hogy olvassanak sokat. Mindenfélét, akár párhuzamosan is, mert akár később írással akarnak foglalkozni, akár nem, az ember az olvasással tud igazán teljessé válni.

Diákként már egyszer itt

Ebben a szellemben kezdődött hat órától a vár dísztermében az esti program. Kiderült, a házaspár már járt egyszer Sárváron, de akkor még diákok voltak. A sárvári diákírók és költők rendezvényére igyekeztek. Menet közben viszont véletlenül Sopronig sikerült utazniuk, ami kicsit arrébb van, de ezzel együtt vált feledhetetlen emlékké számukra ez a kaland. Különösen azért, mert ez volt az első közös utazásuk, így az sem lett probléma, hogy egy kisebb kerülővel érkeztek meg Sárvárra.
A beszélgetést áthatotta a házaspárt összekötő nagyon erős kötelék, ami minden mondatukban és pillantásukban megjelent. Dés András improvizatív zenei aláfestése, ami tökéletesen illett az előtte kibontott témához, segített elmélyülni a felvetett gondolatokban.
Dragomán György és Szabó T. Anna megmutatták a közönségnek, hogy az írást, az alkotást nem kell túlmisztifikálni, hanem együtt kell megélni. Akkor is, ha alapvetően egy elég magányos tevékenységről, míg elkészül a mű.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Videojátékok a könyvtárban. Gyere Te is játszani!

Könyvtár

2020.01.22

Játék nálunk…

Mochi és Karuta a japán klubban

Könyvtár

2020.01.21

Távoli szokások…

Ünnepre hangoltak a programok a könyvtárban

Könyvtár

2020.01.08

Ünnepre hangoló…

Karácsonyi rajzpályázat eredményhirdetése

Folyosó galéria

2019.12.17

Kategóriák és ötletek…

Lélekemelő zene szólt a könyvtárban

Könyvtár

2019.12.14

Spirituális világzene…

Gárdonyi nyomában

Könyvtár

2019.11.26

Lelki finomság…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Mindennapi kenyerünk

Könyvtár

2020. január 29. szerda 17:00

Az igazi kenyér…

Nőszemközt Pirivel és Popova Natalyával

Könyvtár

2020. január 30. csütörtök 17:00

Messziről jött…

Hogyan éljük túl a 16. századot?

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. január 31. péntek 18:00

Emléknap…

Ajándék tárlatvezetés #5
Sárvári arcok

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. február 01. szombat 15:00

Jófejek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!