Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Pünkösdi kavalkád a várban

Nádasdy-vár

2018.05.22

A pünkösdi hosszú hétvége minden napján programmal jelentkeztünk. Vendégeinket sok mindennel vártuk, a zenétől a kézművesfoglalkozáson át a vidám játékokig a vár egész területén. Mindeközben a múzeum is nyitva tartott.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

"A gyerekek jól érezték magukat. Jó idő is volt. És én is tudtam inni egy hosszúlépést."

Mindezt egy apuka mondta, miközben a színpadon a Vaga Banda Gólyaláb műsorában épp párt kerestek a nagyra nőtt Samunak. Nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is jókat nevettek, amikor kiderült, hogy az esélyes jelölt inkább mást választana. Végül egy apró puszival mégiscsak megnyugtatta Samu zakatoló szívét.

Pünkösdhétfőn így zárult a hétvége a várban. Előtte azonban sok minden történt, nemcsak ezen a napon, hanem péntektől. Hagyományteremtő céllal ugyanis úgy gondoltuk, vágjunk bele és vegyünk rá minél több embert arra, mozduljon egy kicsit ki otthonról vagy éppen a szállodai szobából.

Pénteken este a vár pincéjében a fiatalokat vártuk egy pörgős bulira. A fesztiválok folyamatos fellépői, a Fatal error zenekar lendületes tagjai most megmutatták, milyen egy jó parti. Velük érkezett a Sorbonne Sexual humorral átitatott szövegekkel és zenével. Hallgattak ránk, és sokan felrántották magukat a kanapéról és benéztek hozzánk.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

Szombaton a múzeum dísztermében csodálatos zenei és tegyük hozzá bátran, intellektuális élményben volt része a közönségnek. Szalóki Ági és Bodrogi Éva zenekaraikkal egymással párhuzamosan és egymással karöltve mutatták meg, miként is hangozhatott jó néhány évszázaddal ezelőtt, akár itt Sárváron egy este. A hangzás kapta itt a főszerepet. A hangszerek és az énekhang.

Magyarország egyik legszebb, igaz, mi inkább úgy mondjuk, nem egyik, hanem a legszebb dísztermében a 17. század gondolatvilága csendült fel a húrokból és a torokból, mégis a ma emberéhez szóltak. Egy este, amikor átéreztük, a korok nem elválasztják a generációkat, hanem gazdagítják.

És minden moralizálástól most távol állva, mondhatjuk azt is, nemcsak a régiek hatnak a mára, hanem ez fordítva is igaz. A szombat esti Gyere ki te gyöngyvirág koncert ugyanis a régi elődök életvilágát úgy hozta közelebb hozzánk, hogy egyben ki is teljesítette.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

A következő két napon a családokat vártuk gazdag kínálattal. Természetesen gondolunk itt a fagyira, a rétesre, az egyéb finom ételekre és hagyományos vagy különleges italokra, de egyben a játékokra, a kézműves foglalkozásokra, koncertekre.

Szombaton az ügyességé volt a főszerep. A vár belső és külső udvarán több helyszínen lehetett kipróbálni, mennyire vagyunk ügyesek. Milyen pontosan tudunk célozni? Vajon a reflexeink elég gyorsak-e? Diótörés, az ördög katlanba dobása, az angyalok felhőn röptetése mellett lehetett dobozokat dobálni, huszárokat kibillenteni.

Első gondolatra könnyű feladatok. Mikor azonban beszállunk a játékba, bizony hamar rájövünk, milyen nehéz dolga van a gyerekeknek. Miközben mi tépelődünk, ők rendületetlenül próbálkoznak. A siker nem is marad el. Az ördög a katlanba kerül, az angyal a felhőre, a hal pedig horogra akad.

A Makám zenekar pedig a külső udvar színpadán már bálba hív minket. Műsorukon az állatvilágot úgy mutatták be, hogy közben mindenki megtalálta azt, ami számára kedves. A szövegek humorral telve, a zene különleges hangzással átszőve. Apuka, anyuka és a gyerekek pedig mosolyogva válaszolnak minden kérdésre, hogy még egy újabb és újabb dal kerüljön elő.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

A hétfő sem a pihenésről szólt. Az ebéd után kézműves foglalkozásokon a fiúk és a lányok mindenfélét készíthettek. Koronát, hiszen mégiscsak pünkösd van, virágokat, de fiús dolgokat is, mint például rakéta. A testfestés új értelmet nyert, hiszen gyönyörű színekben pompázó minták kerültek fel a kezekre, karokra. A hajtogatás pedig madarat teremtett.

A színes madarat pedig az udvaron lehetett röptetni, majd pihenni hagyni a Vaga Banda Gólyaláb műsora alatt. A világ valóban tótágast állt a záró programon. Focizó medve, táncoló gólya, tűznyelő Samu, zsonglőrködő Misi, körhinta gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vonat pedig most a gólyalábak közt vezetett. Mindez egy órában, mely olyan gyorsan telt el, mint a pünkösdi hétvége.

Érdemes azonban ellátogatni újra a sárvári várba május utolsó szombatján és vasárnapján is. Az Ez most komoly? Zenei hétvége programunkon ugyanis újra a zene áll a központban. És ahol zene, ott élmény!

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Reneszánsz nap

Nádasdy-vár

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Reneszánsz sokszínűség…

Hangszerek a kézben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Hangok és hangszerek…

Tabulatúra koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 15:00

Az összhangzat csodája…

Reneszánszkori kóruszene

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 16:00

A reneszánsz összhangzat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Hírek

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.07

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Könyvtár

2019.02.05

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.05

Lantos emlékezés…

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!