Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Ovisok a babzsákban, huszárok a vitrinben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2018.03.16

A sárvári ovisok évek óta a nemzeti ünnep előtti napokban a múzeumban ismerkednek a huszárokkal. Ilyenkor az igazgató bácsi arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a bajszos katonákat az ovisokhoz és a múzeum is lazább oldaláról mutatkozik be.

Ovisok a babzsákban, huszárok a vitrinben

A múzeumban az a legjobb, hogy mindenkinek a legkedvesebb oldalát mutatja. Ma már nem mindig kell csendben lenni a vitrinek előtt, sőt akár egymást túlkiabálva lehet megbeszélni, vajon fekete vagy sötétkék a huszár nadrágja. A sárvári ovisok évről évre nevetve, hangoskodva, de ha kell, csendben, lopózva, egyszóval játékosan ismerkednek meg a legmagyarabb fegyvernemmel, a huszárokkal. Évtizedes hagyomány, hogy a nemzeti ünnephez közeledve minden évben a múzeum igazgatója vezeti végig a huszárkiállításban az óvodásokat, miközben megbeszélik, kik is voltak ezek a bátor katonák, vajon milyen fegyverrel harcoltak, mi a különbség a puska és a pisztoly között. Idén sem volt ez másképp, a sárvári Csicsergő ovi ifjú huszárjai, a Bocskai tagintézmény bátor vitézei vállalkoztak arra, hogy elsétálnak a múzeumba, ahol egy igencsak kemény, a fizikai erőt és bátorságot próbára tevő foglalkozáson vettek részt.

Ovisok a babzsákban, huszárok a vitrinben

A huszárok mellett a legnagyobb élményt a babzsákok jelentették, melyekbe belevetve magukat a mennyezeti freskókat tanulmányozhatták a legkisebbek. Felfelé tekintve talán már nem is a freskókat látták, hanem a csillagos eget az éjszaka közepén. Az öreg huszár bele is kezdett sokat hallott történetébe, miként is győzték le ifjúkorában a sárkányt. Nem fegyverrel, nem fizikai erővel, hanem furfanggal. Kinevették a félelmetes szörnyet, elhitették vele, nem is olyan erős, vérengzős, mint ahogy gondolja magáról. El is kullogot a tüzet okádó mesebeli lény. Hamar eljött aztán a reggel, nyújtózkodás, fogmosás és irány a gyakorlótér. Vigyázz! Balra át! Jobbra át! Lépés indulj! Irány a huszárkiállítás.

Sárvári óvodások a babzsákban, huszárok a vitrinben

Sok mindenről kellett itt beszélni, milyen a huszárok egyenruhája, a kard vagy a szablya pengéje ívelt-e. Nem görbe, ívelt! És persze a bajusz! Mert anélkül nem huszár a huszár. Talán még a lányoknak is lesz bajuszuk, de erről inkább ne beszéljünk. Rengeteg kérdés került még elő, míg végül a magyar zászló előtt elhangzottak a Talpra magyar sorai. Menetelés, éneklés és már csak a bátorságpróba maradt hátra, a séta a labirintusban.

Idén is sok ovis ismerkedhetett meg a múzeummal, a huszárkiállítással. Egy olyan hellyel, ahol lehet kérdezni, válaszokat találni. Ha itt az ideje, akkor egy kicsit sírni, de nevetni is. Mint az életben!

A sárvári ovódások mellett idén már érkeztek a múzeumba Szombathelyről és Ölbőről is. Reméljük, ők is jó hírét viszik a legmagyarabb fegyvernem egyetlen magyarországi kiállításának.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Reneszánsz nap

Nádasdy-vár

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Reneszánsz sokszínűség…

Hangszerek a kézben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Hangok és hangszerek…

Tabulatúra koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 15:00

Az összhangzat csodája…

Reneszánszkori kóruszene

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 16:00

A reneszánsz összhangzat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Hírek

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.07

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Könyvtár

2019.02.05

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.05

Lantos emlékezés…

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!