Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Nyitásra várva a könyvtárban is

Könyvtár

2020.05.27

Személyesen, telefonon és a közösségi oldalakon keresztül is sokan érdeklődnek, hogy mikor nyit ki a könyvtár, mit csinál a könyvtáros, amíg zárva az intézmény. Nyissunk rá a könyvtárosokra és pillantsunk be a könyvtár mostani életébe.

Nyitásra várva a sárvári könyvtárban

Több mint két hónapja, hogy nem fogadhatjuk látogatóinkat, nem élvezhetjük együtt az előadásokat, nem találkozhatunk személyesen klubtagjainkkal, kedves olvasóinkkal.
A rendkívüli zárás ideje alatt sem állt meg azonban az élet nálunk, mi ez idő alatt is szorgalmasan tevékenykedünk. Kollégáink otthonról és a könyvtárban is dolgoznak, szervezik a második félévi rendezvényeket. Főként azonban az ún. háttér munkálatokat, az állományalakítás minden munkafázisát részben otthonról virtuálisan végzik, részben pedig az intézmény falai között.
Hiszen a nyitás után sok-sok új dokumentummal szeretnénk várni gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ennek érdekében figyelemmel kísérjük a kínálatot, kiválasztjuk a gyűjtőkörünknek és olvasóink igényeinek megfelelő könyveket, hangoskönyveket, cd-ket, majd megrendeljük ezeket.

Nyitásra várva a sárvári könyvtárban

A megérkezett dokumentumokat a Szikla21 nevű integrált könyvtári rendszer segítségével feldolgozzuk-beleltározzuk, vonalkóddal, pecséttel és jelzettel látjuk el, mielőtt a helyükre kerülnének. Ez az időszak – ahogy otthon – kedvez a rendrakásnak, selejtezésnek is. Könyvtámaszok segítségével megelőzzük a kötetek elcsúszását, megragasztjuk a könyvek gerincén lévő sérült jelzeteket, illetve visszaállítjuk a szakrendet.
Előfordul, hogy egy-egy könyvet elbújva, jóval távolabb találunk meg az eredeti helyéhez képest. Ilyenkor nagy az örömünk, hogy a kallódó kötetet megleltük és a helyére tehetjük. Folyamatosan zajlik a dokumentumok felülvizsgálata is, mert most van igazán időnk elgondolkodni azon, hogy: megőrizzük, fogják még kölcsönözni, milyen állapotban van, beköttessük, mert nincs új kiadása, vagy selejtezzük.
Sok esetben még jót vitatkozunk is egymás között, mi könyvtárosok. Persze minden harag nélkül tesszük ezt. Ilyenkor derül ki, hogy melyikünk szívéhez áll közel az adott kötet.

Nyitásra várva a sárvári könyvtárban

Nemcsak a könyvekkel, hanem a folyóiratokkal is foglalkozunk. Az előfizetett lapok friss számai továbbra is rendszeresen érkeznek, ezeket adminisztráljuk, hogy tudjuk, nem hiányzik-e valamelyik. A tavalyi lapszámokat is ellenőrizzük, összekészítjük őket kötészetre.
Folyamatosan végezzük a Berzsenyi Dániel Könyvtárral kötött együttműködési megállapodás alapján 32 község könyvtári ellátását is. Fő feladatunk a dokumentumok beszerzése, feldolgozása és kiszállítása. A rendelést az Új könyvek jegyzéke és a községi könyvtáros kollégák kívánságlistája alapján végezzük. Eddig közel ezer db könyvet és DVD-t rendeltünk meg és dolgoztunk fel számukra.
Kollégáink elvégezték a tavaszi nagytakarítást is: ablaktisztítás, padlástakarítás, polcok, bútorok portalanítása, fertőtlenítése. A számítógépek karbantartása is folyamatosan zajlik. Klubjaink tagjaival, vezetőivel is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, több esetben szerveztünk már online találkozót, közös zenehallgatást, discord beszélgetést.
Tapasztaljuk, és jó érzéssel tölt el bennünket, hogy hiányzunk, ahogy Önök is nekünk, hiszen a mi intézményünk mindig a családias, baráti légköréről volt híres, és természetesen olvasóink, látogatóink igényeinek kiszolgálása ad értelmet munkánknak.
Sokan érdeklődnek a nyitás felől. Sajnos még pontos időpontot nem tudunk mondani, csak azt, hogy mi is reméljük, hamarosan újra személyesen is találkozhatunk. Mi már nagyon várjuk!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

A Nádasdy-várban is kötelező a maszk viselése

Nádasdy-vár

2020.09.21

Maszkolás…

A Magyar Művészeti Akadémia is támogat minket

Nádasdy-vár

2020.09.16

Háttér…

Az erre emlékezni fogok törhetetlen odaadása

Könyvtár

2020.09.10

Ez is fontos ma…

Az én kertem a mi kertünk

Galeria Arcis

2020.09.07

A csodák szerepe…

Képek, keretek. Művészetek találkozása

Folyosó galéria

2020.09.04

Harmóniában…

A könyvtárban is indul az évad

Könyvtár

2020.08.26

Előolvasó…
Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Nádasdy Príma Vista. I. Felvonás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. szeptember 27. vasárnap 14:00 - 20:00

Klasszikus elegancia…

Sütök neked hamuba sült pogácsát!

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. szeptember 27. vasárnap 14:00

Meseduó…

Garabonciás dallamok a Nádasdy-várban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. szeptember 27. vasárnap 16:00

Klasszikusok, kortársak…

Sas Dániel zongorakoncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. szeptember 27. vasárnap 18:00

Minden hang egy új gondolat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!