Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Sárvári advent

Nádasdy-vár Sárvár

Karácsonyi idők. Nem is olyan rég

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. december 22. vasárnap 16:00

Családi, Gyertyagyújtás

De régen volt! Mondjuk gyakran, legyünk húszévesek vagy negyvenen, sőt azon is túl. Mintha most lett volna! Mondjuk máskor. Húszévesen, negyvenesen, sőt… Adventünkön a húszévesek, negyvenévesek, sőt azon is túl lévők karácsonyait idézzük fel.

Nem is olyan rég. Advent 4. vasárnapja a sárvári múzeumban

1977. december 23. Az országos sajtóban olvashatjuk, hogy nyomdába került Sárvár monográfiája. A kötet, szól a híradás, a következő évben jelenik meg. A történészek egészen 1975-ig követik a település történetét. A megjelenés apropója, hogy a következő évben, 1978-ban ünnepli Sárvár kiváltságlevelének 650., illetve újkori városi rangra emelésének 10. évfordulóját.
Ne felejtsük, hogy ekkor már javában zajlott a felújítás a várban, benne a múzeum tereiben is. Augusztus 20-án a sárváriak birtokba is vehették a felújított épületet, ahol a múzeum már több mint két évtizede működött és ahová a felújítás után beköltözött a művelődési központ és a könyvtár.
Azóta eltelt több mint negyven év. Sokan ott voltunk tavaly a 690. és az 50. évfordulót ünneplő nyári fesztiválon, illetve az év számos rendezvényén, melyek szintén az évfordulókhoz kötődtek.
Egy kicsit lépjünk vissza, pár évet. 1974 karácsonyán, miközben Budapesten dühöngött az influenzajárvány, a sárvári cukorgyárban gőzerővel folyt a termelés. Megszokott volt ez akkoriban. Szeptember közepén kezdődött a cukorgyártási időszak, a kampány, mely december végére ért a hajrájába. Csak egy adat. E néhány hónap alatt mintegy 22 ezer vagon répát dolgoztak fel, amiből több mint 2200 vagon cukrot készítettek. Édes ünnepek!
1984-ben havas karácsony köszöntött a nyugat-magyarországi megyékre. A hótolók, a sózok folyamatosan dolgoztak, takarították az utakat. Egy érdekes sárvári apróhirdetésre is bukkanunk e napokból. „Fajtiszta, fekete pulikölykök karácsonyi átvétellel előjegyezhetők.”
Öt évvel később a szombathelyi megyéspüspök felhívással fordult egyházmegyéjéhez. Kérte az itt élőket, adományaikkal segítsék a sokat szenvedő erdélyi, illetve romániai lakosságot. Az adományok egyik gyűjtőhelyeként Sárvárt jelölte meg. Ekkoriban zajlott a romániai forradalom.
Tíz év múlva már szilveszteri utazást hirdettek Sárvárra budapesti irodák. Az ajánlat tartalma: félpanzió, szilveszteri vacsora, műsor és fürdőbelépő. Már ez is harminc éve volt!
A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum negyedik adventi vasárnapján az elmúlt évtizedek karácsonyainak állítunk emléket egy kis műsorral a díszteremben. Zárásként pedig a közönséggel együtt meggyújtjuk adventi koszorúnk utolsó gyertyáját, amivel együtt boldog karácsonyi ünnepeket is kívánunk vendégeinknek.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Sárvári advent

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Legfrissebb híreink:

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…

Séta a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.15

Termeken át…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.09

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Könyvtár

2020.04.07

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Könyvtár

2020.04.06

Hosszabbítás…
Vissza

Program a mai napon

Tisztelt Látogatóink!

Nádasdy-vár

2020. március 17. kedd - május 31. vasárnap

Köszönjük megértésüket!

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!