Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 22:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Molytalanító Irodalmi Kimozduló - Illangók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 30. szombat 18:00

Könyvbemutató

Március 30-án vendégül látjuk Eszes Rita írónőt, aki többek között a Rókatündér, illetve az Illangók című ifjúsági regény szerzőnője. Bemutatkozó interjúnkban az írásról, a könyveiről, a magánéletéről kérdezgettük.

Molytalanító Irodalmi Kimozduló Sárvár - Illangók

Van egy lány, aki olyan, mint a tündérek, akikről ír. Kedves, segítőkész, álmodozó és ami különösen fontos: álmait lejegyző. Története Erdélyben, a legendák földjén játszódik és bebizonyítja, hogy mai, rohanó világunkban is fontos, hogy őrizzük a varázslatot és figyeljünk arra, mit üzen nekünk a múlt. A márciusi MIK vendége Eszes Rita.

Kicsoda Eszes Rita? Mit lehet rólad tudni?

Álmodozó romantikus vagyok, akit érdekel a világ, a különböző kultúrák és az emberek. Szeretem a misztikus romokat, az elhagyott helyeket. Sima hétköznapokon is mindenféle vicces szituációkba sodrom magam. Nagy állatbolond vagyok, lelkes környezetvédő és feltétlen kávéőrült. Jelenleg Tatán élek a kisfiammal, a férjemmel, a nyuszinkkal és a fél kutyánkkal, akinek a másik fele anyukámé.

Nagyon jól csengő, játékos neved van. A sajátod, vagy írói álnév?

Saját név, vagyis a férjemé, amit felvettem. De egyébként egykor művésznévként funkcionált, a férjem apukájának ugyanis Sz. S. volt az eredeti monogramja. Mikor még színészként dolgozott, a színházban egy ugyanolyan vezetéknevű rendező azt mondta neki, hogy ha ott valamit kezdeni akar magával, hát sürgősen változtasson nevet. Így lett az Sz. S-ből Eszes. A férjem és a tesói már ezzel a névvel születtek.

Molytalanító Irodalmi Kimozduló Sárvár - Illangók

Van, aki egész életében arra készül, hogy író legyen. Tudatos munkával, eltökélten halad a célja felé, de van, akinek csak úgy betoppan az életébe az alkotás. Veled hogy történt?

Elég kalandos családfám van, úgyhogy engem inkább arra neveltek, hogy saját lábán álló, jég hátán is megélő ember legyek. Mindig szerettem írni, még akadnak is írók a felmenőim között. Ahogy viszont dolgozni kezdtem, az írás egyre inkább háttérbe szorult és luxusnak tűnt. Viszont, mivel a marketing-pr szakmában helyezkedtem el, azért valamennyire bele tudtam csempészni a mindennapokba: írtam cikkeket, hírleveleket, egy ideig vezettem újságot, hasonlók. Ezek persze „megrendelt” írások voltak, adott témák körül. Az áttörést talán az jelentette, amikor a sógornőm megkért, hogy írjak neki egy krimi-novellát, valami főiskolai tölteléktantárgyra, hogy ne kelljen vizsgáznia belőle. Egy kifordított Hófehérke novellát írtam, amiben a vadász egy bérgyilkos, a törpék meg alvilági figurák, a herceg a nyomozó – és végül kiderül, hogy a mostoha maga is áldozat, mert Hófehérke az igazi gyilkos, aki már megölte a saját szüleit is. Irtó jól szórakoztam közben, ráadásul ötöst kaptunk rá, és akkor éreztem először, hogy tiszta hülye voltam, hogy ennyi ideig ezt kihagytam az életemből.

Erdély. Varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet, de legalábbis senki nem marad érzéketlen, ha rágondol. Miért választottad helyszínnek?

Igazából a tündér-mitológia fogott meg, azt szerettem volna bemutatni, és ehhez olyan helyszínt kerestem, ami a magyar mitológia szerint tündérek által lakott volt. Kettőből választhattam, a Csallóköz és Erdély közül. Megnéztem mindkettő történeteit, és aztán az erdélyi vonal kezdett összeállni bennem. A helyszín is lenyűgözött, a vadregényes, magas hegységek és a beszédes helységnevek. Na, jó, egy dologban csaltam, Macskarév a legendák szerint Csallóközben van, de ez a név annyira megtetszett, hogy addig keresgéltem, amíg találtam egyet a Balaton közelében is. Ha pedig már kettő van, miért ne lehetne három, így habozás nélkül elloptam és így neveztem el a könyvben szereplő erdélyi birtokot is.

Tudatos választás volt, hogy magyar helyszínen fog játszódni a történet, vagy egyszerűen csak az ötlet hozta ezt magával?

Inkább a téma volt tudatos választás, mert én is szerettem a vámpírtörténeteket, de egy idő után nagyon sok volt belőlük. Arra gondoltam, hogy milyen érdekes, hogy itt Magyarországon is a szláv mondavilág termékeit fogyasztjuk, a saját mitológiai lényeinket meg sokan nem is ismerik. Szóval igen, tudatosan a magyar mondavilágot szerettem volna körüljárni és megvizsgálni, ehhez pedig adott volt a helyszín.

Van esetleg erdélyi kötődésed?

Van. Egy szép, kézzel rajzolt családfám van, ahol a nevek egy fán, annak leveleiben helyezkednek el, úgy, ahogy a regényben az ikrek megkapják a saját családfájukat. Az én erdélyi ágam neve pedig Forrás, ez a család szintén feltűnik a könyvben.

Azt mondják, hogy nőként nehéz férfikaraktereket írni. Neked kettő is jutott, hiszen a főszereplőid, Mark és Patrick ikrek. Okozott nehézséget a nembeli különbségek?

Hú, én nagyon szeretek férfi karaktereket írni. Mindig sok fiúbarátom volt, mert szeretek nő lenni a férfiak között. Otthon is három férfi van körülöttem, ha a nyulat is beleszámolom, szóval biztosan elfogult is vagyok velük. És mivel azt is mondják, hogy nőként nehéz romantikát írni, mert van bennünk egy félelem, hogy a romantikus írásokat lenézi az olvasók egy része, talán nem is olyan nehéz férfi karaktereket írni. Ők azért kevésbé romantikusak.

Tartod és Firtos, a tündérleányok más legendákban, történetekben is feltűnnek. Sőt, váruk is van, legalábbis nyomokban fellelhetők. Miért rájuk esett a választásod?

Igazából ők előbb megvoltak a fejemben, mint a fiúk. Érdekes volt, ahogy olvastam a tündérlegendákat, hogy mindegyik önálló, rövid történet, nincs közöttük időbeli vagy ok-okozati kapcsolat. Tartod, Firtos és Rabsonné azonban valóban testvérek, az ő kapcsolatuk átível az elbeszélések között, ezért megpróbáltam a történeteiket egymáshoz képest is rendezni. Akkor viszont már ki kellett azt is találni, milyen személyiségek, mi mozgatja őket, miért viselkednek egyszer így-másszor úgy. Emiatt keltették fel az érdeklődésemet. Izgalmas volt elképzelni, hogy mi miatt lehet az egyikük teljesen fekete, a másikuk teljesen fehér jellem az emberek szemében és, hogy vajon mi minden állhat e mögött.

Mennyi háttérkutatást igényelt a regény? Hogy épül fel nálad az alkotás folyamata?

Viszonylag sokat kutattam, elsősorban azért, mert hiába van némi erdélyi kötődésem, én magam sosem jártam ott. Ismerni akartam a helyeket, amikről írtam, viszont épp egy kisbabával voltam otthon, úgyhogy útra kelni nem tudtam. Ipolyi Arnold Magyar Mythológiáját és Orbán Balázs erdélyi leírásait betűről betűre tanulmányoztam, geocaching oldalakat bújtam, térképeket, fotókat böngésztem. Nagyon élveztem! Szerencsére a mai technika már lehetővé teszi, hogy az ember sokszor írás közben is megálljon, és virtuálisan körbeforduljon egy hegy tetején állva vagy lemérjen néhány távolságot és útvonalakat ellenőrizzen.

Az Aranymosás Irodalmi Válogatón fedeztek fel. Hogyan élted meg a pályázatot, milyen volt egy ilyen válogatáson részt venni?

Nagyon izgalmas volt, különösen, hogy előtte sosem pályáztam sehol, a magyar tanárom volt az utolsó, aki szakmai szemmel nézte a fogalmazásaimat. Egyrészt ez egy nagyon nagy lehetőség, hogy egy kiadó foglalkozik veled ismeretlenül, másrészt félelmetes is, hogy nyilvánosság elé kerülnek a gondolataid. Valahogy hasonló érzés volt, mint amikor az ember álmában pucéran utazik a villamoson.

Public Star kategóriában nyertél kiadási lehetőséget. Ez pontosan mit is jelent?

Ez a kiadó közönségdíja, ami nagyon sokat jelentett nekem. Mivel a saját fikcióimat mindig szigorúan titkosan kezeltem, nem blogoltam, nem indultam pályázatokon az Aranymosás előtt, az ismerőseim közül egy kezemen meg tudom számolni, hányan tudták, hogy egyáltalán van bármiféle írói ambícióm. A saját bujkálásom viszont azt is eredményezte, hogy nem is igazán kaptam korábban semmilyen visszajelzést arra, amit csináltam. Így az, hogy voltak emberek, akiknek tetszett a regényem eleje, ami kikerült az Aranymosás oldalára, és szavaztak rá, mert szerették volna tovább is olvasni, egyfajta önigazolás volt számomra. Végre kiderült, hogy mégsem vagyok teljesen zakkant, amiért tündérekről és sárkányokról fantáziálok.

Készül az Illangók folytatása?

Készül, készül, nagyon igyekszem vele. Volt egy kitérőm egy másik regény erejéig, ezért bocsánatot kellett kérnem az összes szereplőtől, amiért elhanyagoltam őket. Ha elég ügyes és gyors vagyok, akkor azt remélem, idén lesz is belőle valami. De ezt csak halkan mondom, hogy ne kiabáljam el.

Eszes Ritával és könyveivel tehát március 30-án találkozhatnak a Nádasdy-vár dísztermében. Az Illangók ifjúsági regény szereplőinek bemutatkozója pedig nem nélkülözheti a szokásos MIK hangulatot. A könyvbemutatón kiderül az is, miért szeretik annyian ezt az utazókönyvnek, tündérkönyvnek, kalandkönyvnek is nevezett regényt.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Telt ház hat napon át a Sárvár 50+ fesztiválon

Posta tér

2019.08.22

A folklór és a világzene találkozása

Történelmi csörte földön, égen

Nádasdy-vár

2019.08.01

Történelmi csörte tollal…

Fesztivál az egész családnak

Nádasdy-vár

2019.07.26

Játék és fesztivál…

Óriási társaság

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.07.24

Három, vagy inkább több az egyben…

Egy rózsadombi villa története

Nádasdy-vár

2019.07.19

Zacskógyár, lóhús, mancizás…

Donizetti sikert aratott!

Nádasdy-vár

2019.07.17

Rita a fogadósnő története…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 21:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Móra Ferenc: Rab ember fiai

Könyvtár

2019. augusztus 27. kedd 15:00

Olvassuk együtt!

Nyárvégi botforgatás

Nádasdy-vár

2019. augusztus 29. csütörtök 19:00

Koreográfia, zene, közösség…

Amerikai históriák
Rock and Roll Fesztivál

Nádasdy-vár

2019. augusztus 30. péntek 18:30

Parti, parti, parti

Malek Andrea és a Happy Dixiland Band

Nádasdy-vár

2019. augusztus 30. péntek 18:30

Minden korosztálynak…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!