Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A könyv csodái

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. január 19. szombat 10:00-16:00

Családi

A könyvkészítés titkaival, a nyomdászat rejtelmeivel ismerkedhetünk meg a sárvári vár egész napos műhelynapján. Az alkotás örömét adják tovább a legszakavatottabb mesterek, akiktől most szakmai titkokat tanulhatunk, leshetünk el.

Könyvkötés, borítókészítés a sárvári Nádasdy-várban

Az emberiség történetét sok minden megváltoztatta az elmúlt évszázadok során. Ilyenkor gyakran csatákra, hosszú háborúkra gondolunk. Felidézzük a puskapor feltalálását vagy békésebb vizekre evezve, a hajózás fejlődését. Valóban, mai életünket nagy mértékben befolyásolják a távoli és közeli vidékek összecsapásai, a legtávolabbi földrészek felfedezései.

Mégis a mögöttünk álló fél évezredet nem egy konfliktusról vagy egy hajótípusról nevezték el, hanem egy feltalálóról, aki egy apró tárggyal megváltoztatta a történelmet. Guttenberg a 15. század közepén elkészítette a világ első mozgatható betűkészletét. A kézzel írt kódexek világát pár évtized alatt elsöpörte a nyomtatott könyvek áradata.

Az egyedi, hosszú és fáradságos munkával elkészített kódexek csak kevés emberhez jutottak el. A tudás egy szűk réteg kiváltsága volt. Egy korban, amikor a szakismeret karrierek alapját jelentette. A sok példányban készült könyvek révén azonban sok fiatal tehetség számára nyílt meg a lehetőség, hogy tudásra tegyen szert.

Még pár évtized és a tudomány mellett már a szórakoztató irodalom is utat talált. Sőt a kalendáriumok révén a tudás és a szórakozás egy könyvben talált magának helyet. A könyv szélesre tárta a világ kapuját. Eszméket, gondolatokat terjesztettek, és egyre több szerző kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa magát.

A könyv szellemi izgalmat nyújt olvasójának. A digitális technika elterjedésével azonban egyre jobban észrevesszük magát a könyvet mint tárgyat. Fontosnak tartjuk egy könyv szagát, borítójának tapintását, papírjának színét.

Egy szép történet egy szép könyvben minden érzékszervünket megérinti

Fontos lett a borító grafikája, a papír vastagsága, a kötés technikája. A kultúra hétvégéjén, január 19-én, szombaton 10 órától 16 óráig ezért egy izgalmas programra hívjuk a könyv barátait, szerelmeseit, rajongóit.

Mindazokat, akik kíváncsiak arra, hogyan lesz a kéziratból egy gyönyörű könyv.

Elismert mestereket hívtunk, akik örömmel mutatják meg tudásuk legjavát. Az eszközöket, melyekkel nap mint nap dolgoznak. Az eljárásokat, mellyel a legszebb papírok, borítók, könyvek kerülnek ki a kezeik közül.

Ugyanakkor nemcsak nézni lehet a különféle technikákat, hanem saját kezünkkel ki is próbálhatjuk azokat.

Nem ügyességről van szó, hanem tervezésről, elgondolásokról, kivitelezésről. Itt a lehetőség, hogy mindenki kipróbálja magát.

Papírt merítünk, borítót készítünk, ragasztunk. Előadást hallgathatunk. Ahogy röviden mondjuk, nyomdászhatunk minden mennyiségben. Csak a képzelet szab határt, de ezen a napon azt is túlszárnyaljuk.

A workshopok egyik helyszíne a sárvári múzeum, ahol a díszterem melletti Kék Szalonban a nyomdagép körül újra pezsdül az élet. Itt Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő vezet be minket a történelem legszebb zugaiba.

Másik helyszínünk pedig a művelődési központ termei, ahová a papírmerítés mesterei, a Vince Mill műhely szakemberei költöznek be. Elég tér áll mindenhol rendelkezésre a bemutatókhoz, előadásokhoz. És ami a legfontosabb, hogy kipróbálhassuk magunkat!

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Kapcsolódó programok:

A kultúra mindenkié…

Nádasdy-vár

2019. január 18. péntek - január 19. szombat

A kultúra hétvégéje egy sárvári kezdeményezés. A Magyar Kultúra Napja előtti hétvégén éljük át közösen a zene, az irodalom örömét, a kézművesség izgalmát. Elhangzó írott szó, dal, ének, játék minden belefér ebbe a két napba.

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Legfrissebb híreink:

Japán klub alakult a könyvtárban

Könyvtár

2019.06.20

Egy távoli ország közelről…

Utazásra indultunk. Zenélt a Contempo

Nádasdy-vár

2019.06.15

Hangulat a nyárestén…

Pünkösdi képek

Nádasdy-vár

2019.06.12

Pünkösdöltünk…

Gyerekjuniális képekben elmesélve

Nádasdy-vár

2019.06.04

Varázslat a várban…

Fénybe kerültek a klasszikusok

Nádasdy-vár

2019.06.03

Néha könnyek a szemben…

Cseresznyefa virágzás után

Könyvtár

2019.05.28

Oshiro Con…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Nicsak, ki lakik itt?!

Nádasdy-vár

2019. június 26. szerda 20:30

Nevessünk együtt…

Közelgő programok

Sárvári Sörexpressz és XX. Fúvószenei Várfesztivál

Nádasdy-vár

2019. június 28. péntek - június 30. vasárnap

Minden egyben…

Képről képre

Folyosó galéria

2019. június 28. péntek 17:00

Témák és fotók…

Zenekompót 2.0 – stílusok találkozása

Nádasdy-vár

2019. július 02. kedd - július 07. vasárnap

A kompót hozzávalói…

Folkkvartett. A magyar népzene hagyománya

Nádasdy-vár

2019. július 02. kedd 20:00

A népzene szárnyán….

Countaktus Country zenekar

Nádasdy-vár

2019. július 03. szerda 20:00

Cowboyok a Zenekompóton…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!