Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 22:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A Herendi porcelán

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. június 20. csütörtök 18:00

Megnyitó

A nyár kiállítását nyitjuk meg a múzeumban. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnemesebb hagyományait követve mutatja be azt a sokszínűséget, mely történetének közel kétszáz éve alatt jött létre. A kiállítást gróf Nádasdy Borbála nyitja meg.

Kiállításmegnyitó a sárvári múzeumban a Herendi porcelánról

Megnyitónkra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajánlásával hívjuk fel a figyelmet.

A tradicionális, közel 200 éves, ma is kézműves technikával porcelánt készítő Manufaktúra otthona az a bakonyi kisváros, közel Közép-Európa legnagyobb tavához, a Balatonhoz, melynek neve szerte a világon egyet jelent a kiválósággal, tökéletességgel: Herend.

A 19. században porcelánt birtokolni az arisztokrácia kiváltsága volt. A féltve őrzött, a Selyemúton Európába érkezett porcelánok pótlását a herendi cég akkori vezetője, Fischer Mór, hihetetlen aprólékossággal és művészi érzékkel volt képes reprodukálni. Az 1826-ban Stingl Vince által alapított kis üzem ugyanis az Ő vezetése alatt virágzott fel. Sőt, mi több!

1842-ben már Kossuth Lajos is nagyra értékelte a Herendit, majd a nemzetközi siker sem váratott magára sokáig: a világ első világkiállításán, az 1851-es Londoni Világkiállításon, a bájos bazsarózsákat és játékos pillangókat ábrázoló herendi minta olyan csodálattal töltötte el Viktória királynőt, hogy rendelt egy nagyobb készletet e mintával.

A jeles esemény emlékét máig őrzi Herend legismertebb mintája, a Viktória minta, melyet e kiállításunkon egy pompás terített asztalon mutatunk be. Császárok és királyok azóta is mind a mai napig kedvelik és értékelik a Herendi porcelánt. Tisztelettel adóznak a kézműves munka utánozhatatlan, fenséges varázsa előtt.

Az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” a különös ünnepe.

Ma – 193 év történelmének és tudásának birtokában – a Manufaktúra már 16 ezer különböző formát, mintegy 4 ezer különböző mintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. Bátran kijelenthető: a választék több mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. Herenden azt vallják: lehetetlen nem létezik, az csupán egy újabb lehetőség.

A herendi kulturális misszió

Van a Herendi Porcelán Múzeumban egy porcelán litofán képlap. Ezen egy virág látható, amelynek érett terméseit éppen felkapja a szél, és messze viszi. Jelképesen a Herendi Manufaktúra kulturális misszióját is szemlélteti ez az alkotás, nevezetesen a porcelán tárgyaink hordozta értékeket vigyük szerte a világban és idehaza, majd termékeny talajba kerülve gyökereztessük meg ezeket az értékeket. Kulturális missziónk jegyében mutatjuk meg a Herendi porcelán hordozta nemzeti értéket idehaza és szerte a világban, örömmel tesszük ezt több milliós metropoliszokban és kisvárosokban egyaránt. És most a herendi kulturális misszió eljutott egy újabb állomáshelyére: Sárvárra!

A Herendi porcelán kiállításról

Kiállításmegnyitó a sárvári múzeumban a Herendi porcelánról

Kiállításunkon keresztmetszetet adunk Herend elképesztő termékpalettájából, a klasszikustól a modernig, a szerviztől a figuráig. Érzékeltetjük, hogy Herend mennyire sokszínű forma-, és dekorválasztékkal rendelkezik. Herend legismertebb mintái mellett bravúrdarabok, a szakmai tudás legjavát bemutató presztízstárgyak kerülnek kiállításra. A tradíció és innováció kettőssége kíséri végig tárlatunkat. Herend őrzi hagyományait, de képes a folyamatos megújulásra!

A Herendi porcelán Hungarikum. Fogalom. Garanciát jelent a fejedelmi, minőségi luxusporcelánra, az értékes, különleges, kézzel készült porceláncsodára, melyben megjelenik a közel két évszázados szakmai tudás, a generációról generációra átadott porcelán iránti tisztelet és alázat. Herend a Magyar Örökség és az Európai Kulturális Örökség része.

Hiszünk abban, hogy a Manufaktúra 1826-os alapítása óta felhalmozott szaktudás, a herendi szakemberek porcelán iránti alázata, a manufakturális porcelánkészítés hagyományai, a kaolin, a földpát és a kvarc alapanyagban való házasítása, a porcelánfestékek titkos receptúrája, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekvés, az egyediség, valamint a Herendi márka hordozta szépség, elegancia, kényeztetés és luxus együtt adják azokat az értékeket, amelyek összekötik Herend múltját és jövőjét, ezek azok az értékek, amelyek a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. századtól 21. századig átívelő közel két évszázada alatt semmit sem változtak.

A megnyitón porcelánfestés bemutatóra is sor kerül.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Telt ház hat napon át a Sárvár 50+ fesztiválon

Posta tér

2019.08.22

A folklór és a világzene találkozása

Történelmi csörte földön, égen

Nádasdy-vár

2019.08.01

Történelmi csörte tollal…

Fesztivál az egész családnak

Nádasdy-vár

2019.07.26

Játék és fesztivál…

Óriási társaság

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.07.24

Három, vagy inkább több az egyben…

Egy rózsadombi villa története

Nádasdy-vár

2019.07.19

Zacskógyár, lóhús, mancizás…

Donizetti sikert aratott!

Nádasdy-vár

2019.07.17

Rita a fogadósnő története…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 21:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Móra Ferenc: Rab ember fiai

Könyvtár

2019. augusztus 27. kedd 15:00

Olvassuk együtt!

Nyárvégi botforgatás

Nádasdy-vár

2019. augusztus 29. csütörtök 19:00

Koreográfia, zene, közösség…

Amerikai históriák
Rock and Roll Fesztivál

Nádasdy-vár

2019. augusztus 30. péntek 18:30

Parti, parti, parti

Malek Andrea és a Happy Dixiland Band

Nádasdy-vár

2019. augusztus 30. péntek 18:30

Minden korosztálynak…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!