Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A Herendi porcelán

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. június 20. csütörtök 18:00

Megnyitó

A nyár kiállítását nyitjuk meg a múzeumban. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnemesebb hagyományait követve mutatja be azt a sokszínűséget, mely történetének közel kétszáz éve alatt jött létre. A kiállítást gróf Nádasdy Borbála nyitja meg.

Kiállításmegnyitó a sárvári múzeumban a Herendi porcelánról

Megnyitónkra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajánlásával hívjuk fel a figyelmet.

A tradicionális, közel 200 éves, ma is kézműves technikával porcelánt készítő Manufaktúra otthona az a bakonyi kisváros, közel Közép-Európa legnagyobb tavához, a Balatonhoz, melynek neve szerte a világon egyet jelent a kiválósággal, tökéletességgel: Herend.

A 19. században porcelánt birtokolni az arisztokrácia kiváltsága volt. A féltve őrzött, a Selyemúton Európába érkezett porcelánok pótlását a herendi cég akkori vezetője, Fischer Mór, hihetetlen aprólékossággal és művészi érzékkel volt képes reprodukálni. Az 1826-ban Stingl Vince által alapított kis üzem ugyanis az Ő vezetése alatt virágzott fel. Sőt, mi több!

1842-ben már Kossuth Lajos is nagyra értékelte a Herendit, majd a nemzetközi siker sem váratott magára sokáig: a világ első világkiállításán, az 1851-es Londoni Világkiállításon, a bájos bazsarózsákat és játékos pillangókat ábrázoló herendi minta olyan csodálattal töltötte el Viktória királynőt, hogy rendelt egy nagyobb készletet e mintával.

A jeles esemény emlékét máig őrzi Herend legismertebb mintája, a Viktória minta, melyet e kiállításunkon egy pompás terített asztalon mutatunk be. Császárok és királyok azóta is mind a mai napig kedvelik és értékelik a Herendi porcelánt. Tisztelettel adóznak a kézműves munka utánozhatatlan, fenséges varázsa előtt.

Az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” a különös ünnepe.

Ma – 193 év történelmének és tudásának birtokában – a Manufaktúra már 16 ezer különböző formát, mintegy 4 ezer különböző mintát és ezek szabad kombinációját képes előállítani. Bátran kijelenthető: a választék több mint széles, a lehetőségek szinte határtalanok. Herenden azt vallják: lehetetlen nem létezik, az csupán egy újabb lehetőség.

A herendi kulturális misszió

Van a Herendi Porcelán Múzeumban egy porcelán litofán képlap. Ezen egy virág látható, amelynek érett terméseit éppen felkapja a szél, és messze viszi. Jelképesen a Herendi Manufaktúra kulturális misszióját is szemlélteti ez az alkotás, nevezetesen a porcelán tárgyaink hordozta értékeket vigyük szerte a világban és idehaza, majd termékeny talajba kerülve gyökereztessük meg ezeket az értékeket. Kulturális missziónk jegyében mutatjuk meg a Herendi porcelán hordozta nemzeti értéket idehaza és szerte a világban, örömmel tesszük ezt több milliós metropoliszokban és kisvárosokban egyaránt. És most a herendi kulturális misszió eljutott egy újabb állomáshelyére: Sárvárra!

A Herendi porcelán kiállításról

Kiállításmegnyitó a sárvári múzeumban a Herendi porcelánról

Kiállításunkon keresztmetszetet adunk Herend elképesztő termékpalettájából, a klasszikustól a modernig, a szerviztől a figuráig. Érzékeltetjük, hogy Herend mennyire sokszínű forma-, és dekorválasztékkal rendelkezik. Herend legismertebb mintái mellett bravúrdarabok, a szakmai tudás legjavát bemutató presztízstárgyak kerülnek kiállításra. A tradíció és innováció kettőssége kíséri végig tárlatunkat. Herend őrzi hagyományait, de képes a folyamatos megújulásra!

A Herendi porcelán Hungarikum. Fogalom. Garanciát jelent a fejedelmi, minőségi luxusporcelánra, az értékes, különleges, kézzel készült porceláncsodára, melyben megjelenik a közel két évszázados szakmai tudás, a generációról generációra átadott porcelán iránti tisztelet és alázat. Herend a Magyar Örökség és az Európai Kulturális Örökség része.

Hiszünk abban, hogy a Manufaktúra 1826-os alapítása óta felhalmozott szaktudás, a herendi szakemberek porcelán iránti alázata, a manufakturális porcelánkészítés hagyományai, a kaolin, a földpát és a kvarc alapanyagban való házasítása, a porcelánfestékek titkos receptúrája, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekvés, az egyediség, valamint a Herendi márka hordozta szépség, elegancia, kényeztetés és luxus együtt adják azokat az értékeket, amelyek összekötik Herend múltját és jövőjét, ezek azok az értékek, amelyek a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. századtól 21. századig átívelő közel két évszázada alatt semmit sem változtak.

A megnyitón porcelánfestés bemutatóra is sor kerül.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…

Séta a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.15

Termeken át…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.09

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Könyvtár

2020.04.07

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Könyvtár

2020.04.06

Hosszabbítás…
Vissza

Program a mai napon

Tisztelt Látogatóink!

Nádasdy-vár

2020. március 17. kedd - május 31. vasárnap

Köszönjük megértésüket!

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!