Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal

Nádasdy-vár

2019.02.26

Zene, tánc, vidám pillanatok és a fegyverek ropogása a Nádasdy-vár falai között. Egész napos családi programmal vártuk vendégeinket a múzeumban és a várudvaron. A közönség érdeklődését jelzik, hogy előadásaink teltházzal mentek.

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal Sárváron

A sárvári vár fehér falai, téglával borított várfalai már a külső szemlélőnek is a 16. és 17. századot idézi. A torony, az aula ülőfülkéi, az udvar árkádos oszlopsora pedig tovább erősíti bennünk a reneszánsz hangulatot.

Minden adva volt, hogy legalább egy napon felidézzük a vár egyik fénykorát. A résztvevők megerősítettek bennünket abban, folytassuk és teremtsünk hagyományt. Február utolsó hétvégéje ezentúl reneszánsz napként telik a várban.

A reneszánsz zene hagyományai

A Tabulatúra Régizene Együttes reneszánsz emberek. Nemcsak ismerik a korszak hangszereit, hanem azokat profi módon meg is szólaltatják. Az időszaki folyóson már délelőtt várták a középkor és a reneszánsz hangszerek kiállításával a gyereket és a felnőtteket egyaránt. A kiállításon nemcsak nézni lehetett a kiállított tárgyakat, illetve hallgatni történetüket, hanem a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták azokat. A lantok, a különféle fúvós hangszerek mellett igazi kuriózum volt a mini csembaló, ami a legkisebb helyen is elfér.

Az együttes a 18. század végéig terjedő korszak zenéjét mutatta be dísztermi koncertjén. A kiállításon látható hangszerek most együtt szólaltak meg. Megismerhettük a korszak zenéjét, külön hangsúlyt helyezve a magyar hagyományokra.

Janus Pannoniustól a spanyol mesterig

A sárvári Kortárs Keresztény Kórus idén ünnepli fennállásának 5. évfordulóját. Az amatőr éneklőkből álló csoport az egyházi énekeken, népénekeken túl megzenésített verseket, gospell dallamokat, népdalokat és népdalzsoltárokat is énekel. A sárvári múzeum dísztermében a 15-17. század zeneszerzőinek, költőinek műveiből összeállított műsorral léptek fel. Elhangzott többek közt Janus Pannonius, Tinódi Lantos Sebestyén egy-egy verse. Hallhattunk ismeretlen szerzők dallamait, de spanyol mester műve is felcsengett.

Egy korszak fegyverei

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal Sárváron

A Nádasdy Ferenc Bandérium a dallamok és versek után a korszak harci ismeretébe vezette be nézőit. Egy izgalmas, de egyben nehéz, háborúkkal szaggatott időszak volt a török elleni küzdelmek hosszú másfél évszázada. A túlélés egyik alapfeltétele volt a fegyverek ismerete, a folyamatos gyakorlás, kiképzés. A sárvári csapat pontosan ismeri a fegyverek működését, használati módjukat. Ráadásul mindazt, amit tudnak nemcsak a legnagyobb nyugalommal mutatják be, hanem közben történetek során át ismerhettük meg a hétköznapi életet. Természetesen, sem a pisztolyok, sem az ágyúk, még a legkisebbek sem mondtak csütörtököt szombaton.

Rezes reneszánsz

A Daniel Speer Brass a rézfúvós kamarazene megszólaltatója. A múzeum dísztermében adtak nagyszerű hangulatú koncertet. Az már természetes, hogy öltözetük a reneszánszt idézte, de igazi különlegességük a zene volt. A dallamokon bejárhattuk Európát, angol, francia, német, magyar, olasz művek csendültek fel trombitán, kürtön, tubán és Harsonán. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő zenekar a komolyzenei és könnyed darabok elegáns váltogatásával szólították meg a sárvári reneszánsz nap kíváncsi közönségét.

Amikor az asszonyok ittak...

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal Sárváron

A csepregi Farkas Sándor Színegylet egy jól összeszokott csapat. A játék, a színmű története, előadása a legfontosabb számukra, a díszlet szinte mellékes. Sőt utóbbit a helyszínen kérik, a többit adják őt. A freskós dísztermünk nevetéssel telt meg, miközben azon gondolkodtunk, vajon Bora néni valóban megjavul vagy inkább továbbra is a finom nedűt választja. A pletykás szomszédasszonyok a jó beszélgetések és kibeszélések mellé sűrűn fogyasztják a jó borocskát. A férjurak mindeközben vacsora nélkül maradnak. A megleckéztetés nem maradhat el, ördögi terv formálódik. A helyzetkomikum, a kedves párbeszédek és a színészek minden izmunkat megmozgatta, melyek a nevetéssel állnak kapcsolatban.

Táncos búcsú

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal Sárváron

A reneszánsz nap programját táncbemutató zárta a kőszegi Be-Jó történelmi táncegyüttes előadásában. A név rövidítése mögött a Bersek József Általános Iskola áll, ahol 2005-ben alakult meg a csapat. Korhű ruhában mutatták be a 15-16. századi angol, francia és itáliai táncokat, láthattuk a közös elemeket és az eltéréseket egyaránt. A reneszánsz tánc egyik fontos jellemzője, hogy közösen járják. A nap lezárásaként ezért táncházat rendeztünk, melyen az együttes és a közönség együtt köszönt el az első sárvári reneszánsz naptól.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Kiderült minden a detektívsarokban

Könyvtár

2019.05.02

Nyomok nyomán…

Éneklő Ifjúság. Csengettyűtől a műanyagpohárig

Szent László templom

2019.05.01

Kellemes Éneklő Ifjúság Sárváron…

Varázslatos tájakon

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.30

A székből fel sem állva…

Én a receptjeimmel is szeretek

Könyvtár

2019.04.23

Nőszemközt…

Programok és napsütés a húsvéti forgatagon

Nádasdy-vár

2019.04.23

Koncert, kézművesség, tojáskeresés…

Szállt a dal és szállt vele a lélek

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.16

Költői utazás…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Gerbert Judit irodalmi műsora

Könyvtár

2019. május 22. szerda 17:00

Személyes ismerősök…

Nőszemközt Pirivel
Vendég Mészáros Marianna

Könyvtár

2019. május 23. csütörtök 17:00

Jelenlét…

Kárpátia koncert- 2019

Nádasdy-vár

2019. május 24. péntek 19:00

Kárpátia a sárvári várban

Ez most komoly? Zenei hétvége 2.0

Nádasdy-vár

2019. május 25. szombat - május 26. vasárnap

A legszebb hangok…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!