Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Emlékezzünk Tinódira!

Nádasdy-vár

2023. január 30. hétfő 13:30

Családi

A 16. század első felének költőjére, Tinódi Lantos Sebestyénre emlékeznek Sárváron a nevét viselő gimnáziumban, illetve a várparkban található emlékszobornál. Utóbbira minden emlékezőt szeretettel várunk.

Emlékezzünk Tinódira! Tinódi emléknap Sárváron

Sárváron, a Magyar Királyság meghatározó politikusának, Nádasdy Tamás nádornak az udvarában hunyt el 1556-ban Tinódi Lantos Sebestyén. Az első magyar nyelvű, verseit kötetbe szerkesztő költőnek tekintett Tinódi nemcsak korának eseményeit írta le, illetve adta elő, hanem kortársainak erkölcsi útmutatást is igyekezett adni műveivel. 

Sárvárra is valószínűleg kettős céllal érkezett. Egyrészt információkat szerezni a nádori udvarban az ország helyzetéről, a nyugati határszél eseményeiről. Ugyanakkor itt is elővette lantját és énekeivel erőt adott, tanított.

A kalandokkal, megpróbáltatásokkal teli évtizedek azonban kikezdték egészségét és már nem adatott meg számára, hogy új versekbe kezdjen. Barátja, a sárvári udvar tisztartója Perneszith György tudósította arról urát, Nádasdy Tamást, hogy Tinódi Sebestyén elhunyt január utolsó napjaiban. A tisztarttó költői eszközökkel írta meg a vándor halálát. 

"Tinódi Sebestyén megvetvén már ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon."

Emlékezzünk Tinódira! Tinódi emléknap Sárváron

A 19. század végén felfedezett levél nyomán Sárváron először az 1920-as évek elején kezdeményezték egy Tinódi emlékmű felállítását, amire 1933-ban került sor. Az avatással elindult az emlékezések sárvári hagyománya, melynek részeként a költő nevét viselő gimnáziumban Tinódi napot tartanak, illetve a várparkban koszorúzással egybekötött emlékünnepélyt szerveznek az 1970-ben felavatott Tinódi emlékműnél.

A hagyományoknak megfelelően az emlékezés vasárnap, január 29-én veszi kezdetét. A 10 órakor kezdődő Szentmise után megkoszorúzzák a sári Szent Miklós templom falán elhelyezett Tinódi-emléktáblát. 

Hétfőn, január 30-án a gimnáziumban Dr. Hajdú Tamás történész tanár tart előadást a diákoknak Tinódi életéről. Itt az iskola diákjai, tantestülete, illetve Dr. Máhr Tivadar koszorúzza meg Tinódi Lantos Sebestyén egész alakos szobrát, a város díszpolgárának, Németh Mihálynak az alkotását.

A várparkban 13 óra 30 perckor kezdődik a koszorúzás, melyre minden emlékezni szándékozót szeretettel várunk. Az emlékműnél Némethné Rádl Krisztina, a Sárvári Tinódi Gimnázium igazgatója mond ünnepi beszédet.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!