Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Dísztermi előadás Kisfaludi Strobl Zsigmondról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 04. csütörtök 17:00

Előadás

A múzeum Kisfaludi Strobl Zsigmond életművéből válogató időszaki kiállításához kapcsolódik Dísztermi előadás sorozatunk következő találkozója. Az előadó, Kostyál László művészettörténész a téma szakavatott ismerője.

Előadás a sárvári múzeumban Kisfaludi Strobl Zsigmondról

Az előadást Kostyál László művészettörténész, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatóhelyettes írásával ajánljuk.

Alighanem kevéssé mondható túlzónak az a megfogalmazás, hogy a magyar szobrászatban egy több évtizedes, nagyjából az 1920-as évek elejétől az ötvenes évek végéig tartó korszak Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) nevével fémjelezhető.

A Képzőművészeti Főiskola tanára volt (1924-től), nagy jelentőségű, a mindenkori hivatalos ideológiát propagáló köztéri alkotások (Észak szobra - 1921, Tisza István - 1926, Rákosi Jenő - 1929, Felszabadulási emlékmű - 1947, Hála-szobor – 1949, Kossuth Lajos - 1953 stb.) mestere.

Számos egyéni kiállítása mellett neve évtizedeken keresztül szinte minden nagyobb külföldi tárlat magyar résztvevői között az elsők között szerepelt. Korának talán a legkeresettebb hazai portretistája, egyaránt modellje volt Gömbös Gyula, Horthy Miklós, Erzsébet angol hercegnő, Austen Chamberlain, Dino Grandi olasz külügyminiszter, Sztálin, Lenin, Vorosilov, Rákosi Mátyás. Karakteres arcmásukkal mindnyájan elégedettek voltak.

A harmincas évek folyamán londoni műtermében egymásnak adta a kilincset az angol felső tízezer színe-java, élükön a királyi család tagjaival. Londoni nagy kiállításához 1935-ben maga Bernard Shaw írt előszót, a tárlatról a vezető lapok szuperlatívuszokban írtak.

Az ötvenes években Moszkvában több alkalommal a magyar szocreál szobrászat világhírű képviselőjeként tisztelték és látták vendégül. A Szovjetunió Művészeti Akadémiája rendes tagjává választotta (1960). Aranyérmet nyert a nagy philadelphiai nemzetközi kiállításon (1927), valamint a barcelonai (1929) és a párizsi (1937) világkiállításon is. Itthon többek között megkapta a Signum Laudist, a Corvin-koszorút, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, kétszer a Kossuth-díjat, továbbá a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét.

Művészetének a klasszikus szépségre alapozó, akadémikus formanyelvét a 19-20. század fordulójának uralkodó művészeti felfogása alakította ki. Példaképeinek az előző nemzedék francia szobrászait, Carpeaux-t, Dalout, Duboist tekintette, de komoly hatással volt rá Adolf Hildebrand esztétikája is.

Bár fiatal korában ő is kacérkodott a bimbózó avantgárd különböző törekvéseivel – kubista és expresszionista próbálkozásait is ismerjük –, művészetét alapvetően mindvégig a hivatalos körök által preferált reprezentatív, az antik esztétika kánonjára építő stiláris felfogás jellemezte.

Ezzel mind távolabb került kora fősodratú művészetétől, amit – nem egészen alaptalanul – saját klasszikus ideáljának örökérvényű voltával magyarázott. Bár közvetlenül nem politizált, minden megbízójának „beszélte” a nyelvét és értette művészeti igényeit. A művészetben és a politikában is a jót és a szépet kereste, hajlékonysága talán némi naivitással is összefüggött, és feltétlen humanizmussal párosult.

Aktjai, portréi, zsánerszobrai ma is rendkívül népszerűek, számos gyűjtemény féltve őrzött kincsei, a műkereskedelemben többször igen magas árfekvés jellemzi őket.

Hagyatéka halála után szülőmegyéjének székhelyére, a Göcseji Múzeumba került, ma ez az időközben mintegy 270 darabosra duzzadt kollekció számít a legjelentősebb Kisfaludi Strobl Zsigmond-gyűjteménynek.

1976 óta az anyag javát a múzeum állandó kiállításon mutatta be, ami 2017-ben az épület felújításának idejére, átmenetileg bezárt. A kényszerű szünet alatt az alkotások egy része vándorútra indul, és az ország több múzeumában (Veszprém, Sárvár, Szekszárd, Kaposvár, Nyíregyháza, Szolnok) is bemutatásra kerül.

A vándorkiállításra összeállított 41 darabos válogatás a legismertebb alkotások (Finálé, Guggoló leány, Szent Imre, Erzsébet hercegnő, G. B. Shaw, Szabadság-szobor stb.) mellett több, a közönség által kevésbé ismert művet is bemutat.

A klasszikus szépség mestere

Kostyál László előadása Kisfaludi Strobl Zsigmondról

a Nádasdy Ferenc Múzeum díszterme

2019. április 4. (csütörtök) 17 óra

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Programajánló:

Hegedűs Endre zongoraestje

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 06. szombat

18:00

Hegedűs Endre zongoraművész ismét koncertet ad a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében. Előadásában Beethoven, Mozart, Schubert, Liszt művek hangzanak el. A koncertesten közreműködik Hegedűs Katalin.

Szombatesti komolyzene…

Legfrissebb híreink:

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

Nádasdy-vár

2019.03.18

Napokon át…

Nők a reflektorfényben

Nádasdy-vár

2019.03.12

Izgalmas ízek…

Farsangoltunk egyet

Nádasdy-vár

2019.02.28

Mozgalmas nap volt…

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal

Nádasdy-vár

2019.02.26

Reneszánsz hangulat…

Szerelmesnap másként

Könyvtár

2019.02.21

Pillantások az irodalomból…

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Gyógyulás és szórakozás
Dísztermi előadások

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 21. csütörtök 18:00

Fürdővíz…

Molytalanító Irodalmi Kimozduló - Illangók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 30. szombat 18:00

Mesebeli történetek Sárváron…

Hegedűs Endre zongoraestje

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 06. szombat 18:00

Szombatesti komolyzene…

KÖLTÉSZET NAPJA
Mentés Másként Együttes

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 11. csütörtök 18:00

Lángszalagos aranykerék…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!