Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Jó az asszony, de baj az hadi embernek az feleség!

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. december 10. kedd 18:00

Előadás

A Rákóczi Emlékév keretében egy izgalmas témáról tart előadást a téma kiváló szakértője, Dr. Mészáros Kálmán, történész. A kérdés, amire választ kapunk, vajon milyen családi kapcsolatokkal bírtak a Rákóczi-szabadságharc dunántúli főtisztjei.

Előadás a sárvári múzeumban a Rákóczi szabadságharcról

A dunántúli kuruc főtisztikar családi kapcsolatai, harmonikus vagy válással végződő házasságai, a tábornokfeleségek néha kalandfilmbe illő sorsa elevenedik meg a múzeum soron következő előadásán.
A címbeli idézetet a csípős megjegyzéseiről elhíresült Bercsényi Miklós főgenerális vetette papírra Károlyi Sándor kuruc tábornagynak, amikor feleségét a fogságból hazaengedték a császáriak. Bercsényi terhesnek érezte több éve nem látott neje közelségét, és így panaszkodott a Barkóczy Krisztinával híresen harmonikus házasságban élő tiszttársának. Ezek után meglehetősen elképzelhetetlennek hat, hogy Bercsényiné Csáky Krisztina végig kitartott férje mellett annak törökországi emigrációjában is.
A kuruc főtisztek családi kapcsolatainak vizsgálata segítséget nyújt ahhoz, hogy megértsük az előléptetések hátterét a Rákóczi-szabadságharcban vagy felfejthessük a sokszor szappanoperákat idéző rokoni hálózat gubancos szövedékét.
A dunántúli harcokban hírnévre szert tett Bezerédj Imre brigadéros például elsőfokú unokatestvére volt a másik kiváló kuruc főtisztnek, Béri Balogh Ádámnak, illetve Ráttky György ezredesnek, felesége pedig a romhányi csatában elesett kuruc brigadéros, ifjabb Babocsay Ferenc unokahúga, Bottka Mária volt, aki Bezerédj kivégzése után annak unokatestvéréhez, Ráttky György Ferenc nevű fivéréhez ment feleségül.
De tudjuk-e azt, hogy a nevezetes Vak Bottyán, aki szegény családban látta meg a napvilágot egy bárókisasszonyt vezethetett oltárhoz, és akit felesége szabadított ki a császári fogságból, pedig meg is csalta? Vagy azt, hogy Jókai egyik regényhőse, híres lőcsei fehér asszony, Korponai Jánosné egy kuruc tábornok szeretője volt? Eszünkbe jut vajon, hogy kije volt az egyik első magyar költőnő, Petrőczy Kata Szidónia Pekry Lőrinc tábornagynak és Thököly Imrének? Melyik közeli rokonát vette el Andrássy Pál tábornok? Mi történt a Rákóczi oldalára állott császári tisztek családjával? Egyáltalán milyen sors jutott osztályrészéül a főtisztek feleségeinek a folyton változó háborús országban? Békés otthoni élet, hadifogság, kivégzés, menekülés?
A Rákóczi Emlékév kapcsán sorra kerülő előadáson a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tanácsosa, Dr. Mészáros Kálmán mutatja be a dunántúli kuruc főtisztikar családi kapcsolatait a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében.

Jó az asszony, de baj az hadi embernek az feleség!
A Rákóczi-szabadságharc dunántúli főtiszti karának családi kapcsolatai
Dr. Mészáros Kálmán történész előadása a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében
2019. december 10. 18.00 óra

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…

Séta a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.15

Termeken át…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.09

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Könyvtár

2020.04.07

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Könyvtár

2020.04.06

Hosszabbítás…
Vissza

Program a mai napon

Tisztelt Látogatóink!

Nádasdy-vár

2020. március 17. kedd - május 31. vasárnap

Köszönjük megértésüket!

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!