Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A becsület mezején

Huszárok az első világháborúban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2018. november 08. csütörtök 18:00

Előadás

A sárvári múzeum huszárkiállításán fényképek, hadászati térképek, sapkajelvények és kitüntetések emlékeztetnek minket az első világháború eseményeire. A legmagyarabb fegyvernem katonái minden fronton helytálltak, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia védte határait.

Előadás  a huszárokról a sárvári múzeumban

A Nagy Háború több olyan változást hozott a hadviselésben, melyhez a hadseregeknek, köztük a huszárságnak is alkalmazkodnia kellett. A klasszikus, még a hadiiskolákban és a kiképzések alatt hallott nagy lovasrohamok helyét átvették a puskák, az aknavetők, a gyalogos akciók.

Az ezredtörténeteknek az első hónapok eseményeit leíró fejezeteiben már gyakran olvassuk, hogy a huszárok a harchoz leszállnak a lóról. Egy-egy lovastámadás kivételnek számított. A tisztek és a közhuszárok sokáig várták, egyszer még előhúzhatják a szablyát és azzal rohanhatnak rá az ellenségre.

„Több mint két éve tapostuk a lövészárkok sarát, harcoltunk becsületes magyar bakák módjára, de azért volt valami bennünk, ami minden emberből többet tud kihozni, ami megtízszerezte gyenge létszámunkat: a lovas szellem, a huszár virtus!”

Ez az egy példa is mutatja, milyen téves elképzeléssel bírt a hadvezetés a lovasság szerepéről egy az addigiaknál jóval nagyobb hadszíntéren.

Hasonlót tapasztalunk az egyenruhák esetében is. Nemcsak a Monarchia lovassága, hanem a francia és a brit lovas ezredek katonái vonultak a harctérre gyönyörű, színes, fénylő gombokkal felszerelt egyenruhában. Az első napok szörnyű tapasztalatai megmutatták, hogy milyen jó célpontként szolgálnak az ellenségnek a tájból kitűnő ruhákba öltözött lovasok. A Monarchia esetében azonban egy év kellett ahhoz, hogy új, a terepnek megfelelő öltözéket adjon huszárjainak.

Az előadás során, a sárvári múzeum huszárkiállításának kurátora áttekinti azokat a változásokat, melyek meghatározták a huszárok első világháborús szereplését. A múzeum gyűjteményére alapozva mutatja be, miként alkalmazkodott a legmagyarabb fegyvernem a háború kihívásaihoz.

Az előadáshoz kapcsolódva tárlatvezetésre is sor kerül a Mi vagyunk a huszárok! című állandó kiállításban, melynek során az érdeklődők az egyes tárgyakon, egyenruhákon keresztül ismerhetik meg a huszárság helytállását a Nagy Háború során.

Az előadás egyben jelképes lezárása annak a kezdeményezésnek, melynek eredményeképp a Nádasdy Ferenc Múzeum csapata emlékezett a Nagy Háborúra. Az első világháború centenáriuma során minden nap közétettük a sárvári múzeum világháborús képeslapgyűjteményének egy-egy darabját, illetve kiemeltük az adott nap egyik eseményét a frontokon, illetve a hátországban.

A becsület mezején. Huszárok az első világháborúban

2018. november 8. (csütörtök) 18:00 óra

Takács Zoltán Bálint, történész, a sárvári huszárkiállítás kurátorának előadása és tárlatvezetése a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében, illetve az állandó huszárkiállításban

A belépés díjtalan.

4 év – 1597 nap – 1597 képeslap és ezernyi történet

A Nádasdy Ferenc Múzeum négy éven át az I. világháború minden egyes napjának századik évfordulóján egy-egy képeslappal emlékezik a történtekre. Ahogy a világháborúban teltek a napok, úgy jelennek meg és válnak elérhetővé a múzeum képeslap gyűjteményének darabjai. 2018. november 11-én válik teljessé az 1597 nap krónikája.

100 éve történt

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Albatrosz szabad, avagy utazás egy testben

Könyvtár

2019.03.20

Egy regény dramaturgiája…

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

Nádasdy-vár

2019.03.18

Napokon át…

Nők a reflektorfényben

Nádasdy-vár

2019.03.12

Izgalmas ízek…

Farsangoltunk egyet

Nádasdy-vár

2019.02.28

Mozgalmas nap volt…

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal

Nádasdy-vár

2019.02.26

Reneszánsz hangulat…

Szerelmesnap másként

Könyvtár

2019.02.21

Pillantások az irodalomból…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Gyógyulás és szórakozás
Dísztermi előadások

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 21. csütörtök 18:00

Fürdővíz…

Molytalanító Irodalmi Kimozduló - Illangók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 30. szombat 18:00

Mesebeli történetek Sárváron…

Dísztermi előadás Kisfaludi Strobl Zsigmondról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 04. csütörtök 17:00

Előadás a mesterről…

Hegedűs Endre zongoraestje

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 06. szombat 18:00

Szombatesti komolyzene…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!