Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Egy délután a tehetségről – szakmai nap

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.01.29

Elképesztően sokféle anyagot találunk a szakirodalomban a tehetség meghatározásáról, a fejlesztő módszertanokról, a téma pszichológiai megközelítéséről. Egyvalamiben mindenki egyetért, a tehetség ajándék, melyet fejleszteni kell.

Egy délután a tehetségről – szakmai nap Sárváron

A kiindulópont közös, arról viszont, hogy a tehetségfejlesztésében a különböző közösségek és társadalmi egységek hogyan vegyenek részt, már eltér a vélemény.

A Nádasdy Ferenc Múzeum január 26-án rendezett megyei szakmai napjára múzeumi, könyvtári és művelődési szakembereket, szülőket, pedagógusokat és diákjaikat hívtunk meg. Az előadások a tehetséggondozás és felzárkóztatás segítésének kérdéskörét járták körül.

A szakmai napon Takács Zoltán, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatójának köszöntőjében a saját tapasztalatairól beszélt, a tehetség megítéléséről, a munkáról, amit a családok, a gyerekek, a pedagógusok a háttérben végeznek.

Bojcsuk Anna a Szentendrei Skanzen Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ koordinátorhálózati referense előadást tartott Plusz esélyt a múzeummal címen. Módszertani kiadványokról beszéltünk, kiemelve a Múzeumi Iránytű legújabb számának megjelenését, előtérbe került a kompetenciafejlesztés, a felzárkóztatás szerepe az iskolán kívüli nevelésben. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek”

EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt egyik módszertani fejlesztési célja a felzárkóztatás és tehetségfejlesztés múzeumi lehetőségének kutatása a közoktatás támogatása mentén. Az ország valamennyi megyéjében múzeumi koordinátorok foglalkoznak a kérdéssel, mintaprojektetek dolgoznak ki, előadásokat tartanak, tanulmányokkal segítik a módszertani kutatók munkáját.

A tematika nemcsak a múzeumoknál jelenik meg. A Nemzeti Művelődési Intézet részéről előadást tartó Bognár Alexandra, módszertani referens az intézet saját munkáját vázolta fel évekre visszamenőleg. Szóba kerültek a Cselekvő Közösségek, a helyi szinten szerveződő művelődési csoportok munkája, a tehetségfejlesztés önképzőkörök, régi és új példán keresztül zajló támogatása, a Művelődési Intézet fiataloknak kínált felzárkóztató programjainak ismertetése, a szakemberképzés intenzitásának fontossága.

Rövid beszélgetés alakult ki a helyszínen résztvevő területek vezetői között, melyben a civil közösségek támogatásának és közösségi munkába való bevonásának lehetőségeit taglalták. Abban valamennyi fél egyetértett, hogy a szakmai és módszertani napok, tanulmányok célja, hogy a szakmailag érintett szervezetek értesüljenek a projekt céljairól, tevékenységeiről, nyomon követhessék a muzeális és könyvtári módszertani fejlesztéseket. Csak akkor van értelme új, esetleges drasztikusan új módszereket kidolgozni, célokat kitűzni magunk elé, ha a kívánt eredmények lehetőségét meg is osztjuk a célcsoportokkal.

Kölyök Információs Pont

Egy délután a tehetségről – szakmai nap Sárváron

A tehetségfejlesztés módszertanának kidolgozásához kapcsolódóan Molnár Andrea, a Nádasdy Kulturális Központ múzeumpedagógusa és Vas megye múzeumainak koordinátora előadásában kitért arra, hogy egy módszertan sem kidolgozható anélkül, hogy a célcsoport aktív részesévé és befolyásoló tényezőjévé ne válna már a kidolgozás folyamatának.  Problémákról és megoldandó feladatokról beszélt. A megfelelő szintű és bonyolultságú információ átadásának kulcsa, mint feladat például egy állandó kérdést von maga után. A generációk látásmódja, információkeresése, felvevőképessége olyan gyorsan változik, hogy követni is nehéz.

És máris ott a második probléma és kihívás:

Az ellenőrizhetőség témája. Honnan tudhatjuk, hogy egy módszer tényleg hatékony? Hogy nem csak lenyomjuk a korcsoport torkán az információt, de az tényleg hasznos információvá válik, és konstruktív oktatási elemként a későbbiekben a célcsoportból érdeklődést és további tanulási ingert vált ki. Persze mondhatjuk, hogy ilyesmi csak a mesében létezik. Hogy a gyerekek önszántukból nem fognak tanulni, csakhogy ez nem igaz. Mindent megtanulnak, ami érdekli őket – és gyorsabban, mint akármelyik felnőtt. A módszertan pedig csak akkor lesz hatékony, ha maguk a célcsoport lesz a tesztalanya.

A módszer lényege egy önkéntes diákcsoport létrehozása pályáztatás útján. A Kölyök Információs Pontokat tesztelő csoport közösségi média felületen osztaná meg tapasztalatait a múzeumok pedagógiai kínálatáról, a múzeum gyerekközpontúságáról. A megadott szempontok alapján „jól” szereplő múzeumok megkapnák a Kölyök Információs Pontok emblémáját, amolyan minőségi garanciaként. Az értékelések több felületen elérhetőek maradnak, így ha egy osztály, pedagógus, család múzeumot keres kirándulásai alkalmával a megyében, a KIP infókon keresztül közeli és „gyerek biztos” véleményt kaphat már a látogatás előtt.

Molytalanító Irodalmi Kimozduló

Egy délután a tehetségről – szakmai nap Sárváron

Molnár Andrea előadását Borsos Dóra közművelődési asszisztens előadását hallhattuk a múzeum és irodalom érdekes kapcsolatáról, melyet a Molytalanító Irodalmi Kimozduló programsorozaton keresztül mutatott be. A múzeumok tartalmi tényezői és a kortárs irodalom mozgalmassága közé vont párhuzam nem először került szakmai napok témájává az országban. A Múzeumpedagógusok Konferenciája, a Múzeumok és Könyvtári fejlesztések mindenkinek programsorozatok alatt Szentendrétől Egerig több elismerést kivívott a sárvári példa. Emellett azonban Sárvár nevét még mindig a legismertebb mintaprojektjének neve által emlegetik, a Páratlan – lépésről lépésre egy ismeretlen ismerőssel elnevezésű múzeumpedagógiai órakínálata révén, mely általános és középiskolák, gimnáziumok páratlan osztályai számára kínál múzeumpedagógiai órákat Sárvár-szerte.

A szakmai nap zárásaként kerekasztal beszélgetésre került sor Sárvár és környéke tehetséges tanulóinak részvételével. A beszélgetés moderátora Takács-Reichardt Gabriella a tehetség mibenlétéről, nehézségeiről, előnyéről és a jövő lehetőségeiről kérdezte a gyerekeket. Jó volt hallani a fiatalabb generáció határozott véleményét a gyakorlásba vetett munkáról, az áldozatok szerepéről, az akarat fontosságáról. Szóba került a múzeum szerepe az iskolán túli programok, a tehetségápolás kérdésében, ahol a szülők többször alátámasztották, hogy minden kulturális területet fontosnak tartanak a gyermekük tapasztalatgyarapodásának, továbbtanulásának lehetősége szempontjából.

A következő szakmai napra a Nádasdy Kulturális Központban április 26-án kerül sor. Témája a generációkutatás, a fogyasztói szokások változása, a kultúrigények alakulása körül mozog majd.

Mindenkit szeretettel várunk következő találkozásunkra is!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Szállt a dal és szállt vele a lélek

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.16

Költői utazás…

Költészet napja a Csicsergő ovisokkal

Nádasdy-vár

2019.04.11

Hinta, palinta…

Erdély, Japán és Sárvár egy helyen

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.04.01

Elvarázsolt tájakon át…

Fizika-show

Nádasdy-vár

2019.04.01

Ez nem varázslat…

Albatrosz szabad, avagy utazás egy testben

Könyvtár

2019.03.20

Egy regény dramaturgiája…

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

Nádasdy-vár

2019.03.18

Napokon át…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Programok a mai napon

Húsvétoljunk 2019-ben is együtt

Nádasdy-vár

2019. április 19. péntek - április 22. hétfő

Húsvéti napok…

Bekötött szemmel. Rózsabors húsvéti koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 19. péntek 18:00

Tavasz szökkenő csukott szemmel…

Közelgő programok

Bullet Journal. Tervezz saját határidőnaplót!

Nádasdy-vár

2019. április 20. szombat 13:00 - 17:00

Elképzelésből valóság…

Bandérium-tábor

Nádasdy-vár

2019. április 20. szombat 15:00 - 22:00

Vártábor…

Régi mesterségek. A tojáspatkolástól a kötélverésig

Nádasdy-vár

2019. április 20. szombat 15:00 - 20:00

Felejtés ellen…

Hímes Fiúk és Hímes Lányok
Húsvét 2019

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 21. vasárnap - április 22. hétfő
09:00 - 13:00

Itt a húsvét, itt van újra….

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!