Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

A legpergősebb szombat

Nádasdy-vár

2018.08.02

Július 28-án Sárváron járt a Besh o droM zenekar, és nem egyedül. A Szombathelyi trió – Skultéti Rita, Bujtás Ervin, Polgár Tibor – kezdte az estét és alapozta a hangulatot, majd a Besh o droM belecsapott a lecsóba.

Besh o droM koncert volt Sárváron a várban

A kiváló koncert után annyi filozófiát még hadd csempésszünk az élménybeszámolóba, hogy a világzene csak azoknak jelent tág fogalmat és idegenelvűséget, aki még nem találkozott azzal a két zenekarral, akiket július 28-án hallhattunk a Nádasdy-vár udvarán.  Két teljesen más karakter, hangzásvilág, gondolkodásmód és nyilván eredet jellemezte az éjszakát. Csakhogy szegről végről a Police és Sting nótákat játszó zenekar és a Besh o droM is ugyanarról énekelt a színpadon: a legfontosabbról, a legjobbról, ami, ha bárkinek hiányzik az életéből, akkor talán hiányzik minden. A szabadságérzet a zenében olyan, mint az igazmondás a költészetben.  Az én döntésem, az én akaratom, az én zeném, az én gondolataim – az én rezdülésem.

Márpedig rezdülésből akadt elég az estén. Táncoltunk. Szervezetlenül és kicsit szervezetten is. Eleve a Besh o droM ritmusai nem hagyják a lábat nyugodni, és még azokat is bólogatásra és lábdobogásra késztették, akik amúgy hétköznap azt vallják magukról – igen csak távol áll tőlük ez a különös, színes, ízes, hangzásilag telített, részletekbe menő kidolgozott, mégis időnként improvizatívnak tűnő és progresszív folk-etno-world kábulat. Pszichedelikus élmény volt, ami azért érdekes, mert nehéz megmagyarázni a jelenséget. Olyan, mint a felpörgetett mutató, mint a monotonitásból lassan kilépő fokozat, mint a visszafojtott lendület, amit nehéz irányítani, mert túl természetes és túl hirtelen képes rászakadni az emberek lelkére.

Ha eddig nem tette, hallgasson bele az ötnyolcadba, a hétnegyedbe, vegyítse négynegyeddel, törje meg, rázza össze. Ha július 28-án este nem jött el a Nádasdy-várba, egy újabb évet kell várnia arra, hogy átélhesse az élményt, vagy hogy itt Sárváron ismerkedjen meg a Besh o droM zenéjével élőben! Kárpótlásul itt vannak a képek, amik az estén készültek.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Reneszánsz nap

Nádasdy-vár

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Reneszánsz sokszínűség…

Hangszerek a kézben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Hangok és hangszerek…

Tabulatúra koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 15:00

Az összhangzat csodája…

Reneszánszkori kóruszene

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 16:00

A reneszánsz összhangzat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Hírek

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.07

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Könyvtár

2019.02.05

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.05

Lantos emlékezés…

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!