Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szerelmesnap másként

Könyvtár

2019.02.21

A könyvtár irodalmi klubja februári összejövetelét a Valentin, illetve a Bálint nap jegyében rendezte meg. Könyvbemutató, találkozó és szerelmes üzenetek egymástól egymásnak. Az irodalom és a szerelem örök.

Bálint napi találkozó volt a sárvári könyvtárban

A témához illően a megjelenteket Bődi Piroska könyvtárvezető Müller Péter szavaival köszöntötte: Az ember végül rádöbben, hogy egész életében csak az volt az igazán értékes, örömteli és jó, amikor szeretett. És szerették”.  Majd felhívta a figyelmet az est különleges részleteire.

Ezt követően Horváth Lászlóné klubvezető összefoglalta a február 14-éhez kapcsolódó ismert és kevésbé ismert történeteket. Többek között szólt a III. században élt püspökről, Szent Bálintról, azaz Valentinról, aki titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is, pedig II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Az uralkodó bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.”

Talán innen származik a szerelmes üzenetek küldése. De a magyarok is számon tartották a szentet, például sokan viseltek a nyakukban betegség ellen Bálint keresztet. A néphagyomány szerint Bálint-napon választanak párt a verebek, és azt tartották, hogyha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. (Mivel a klub összejövetelekor hideg, szeles idő volt, reméljük valóban bőséges termés lesz az idei évben.)

Természetesen a nap irodalmi vonatkozásait is kiemelte a klubvezető: beszélt Balassi Bálintról és költészetéről, valamint a Balassi Bálint – emlékkard elnevezésű irodalmi díjról, amit idén Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító vehetett át.

A rendezvény Nagy Angyalka A szíved mélyén című könyvének bemutatójával folytatódott. A regény középpontjában Kathlin, az autószerelő-mérnök és Maximilian, az autóversenyző kapcsolata áll.  Ahogy a könyvben a futamok sora következik, olyan szépen, lassan bontakozik ki a két fiatal szerelme.  Az író, számára kedves részletek felolvasásával is kedvet ébresztett a nem mindennapi környezetben játszódó mű elolvasására. A fordulatokban és meglepetésekben gazdag regénynek már készül a folytatása – tudtuk meg a szerzőtől –, amelyben kiderül végre az is, hogy hova tűnt Tony, az egyik mellékszereplő.

Az est végén a világ és a magyar irodalom legszebb szerelmes lírájából gyűjtött idézetekből adtak át egy csokorra valót a sárvári könyvtár dolgozói a megjelenteknek.  A kártyákon szereplő szerelmes, szép üzenetekből mindenki választott kedvesének, amit a többség el is vitt haza, hogy személyesen adja át. De páran éltek a lehetőséggel, hogy a Sárvár Rádión keresztül hangozzon el a párjuknak választott idézet.  A könyvtár szerelmes-regény és DVD kínálatából is válogathattak az érdeklődők. A rendezvény meglepetéseként mindenkit habcsókkal kínáltak a szervezők.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…

Séta a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.15

Termeken át…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.09

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Könyvtár

2020.04.07

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Könyvtár

2020.04.06

Hosszabbítás…
Vissza

Program a mai napon

Tisztelt Látogatóink!

Nádasdy-vár

2020. március 17. kedd - május 31. vasárnap

Köszönjük megértésüket!

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!