Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 22:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szerelmesnap másként

Könyvtár

2019.02.21

A könyvtár irodalmi klubja februári összejövetelét a Valentin, illetve a Bálint nap jegyében rendezte meg. Könyvbemutató, találkozó és szerelmes üzenetek egymástól egymásnak. Az irodalom és a szerelem örök.

Bálint napi találkozó volt a sárvári könyvtárban

A témához illően a megjelenteket Bődi Piroska könyvtárvezető Müller Péter szavaival köszöntötte: Az ember végül rádöbben, hogy egész életében csak az volt az igazán értékes, örömteli és jó, amikor szeretett. És szerették”.  Majd felhívta a figyelmet az est különleges részleteire.

Ezt követően Horváth Lászlóné klubvezető összefoglalta a február 14-éhez kapcsolódó ismert és kevésbé ismert történeteket. Többek között szólt a III. században élt püspökről, Szent Bálintról, azaz Valentinról, aki titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is, pedig II. Claudius azon a véleményen volt, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Az uralkodó bebörtönözte a papot. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.”

Talán innen származik a szerelmes üzenetek küldése. De a magyarok is számon tartották a szentet, például sokan viseltek a nyakukban betegség ellen Bálint keresztet. A néphagyomány szerint Bálint-napon választanak párt a verebek, és azt tartották, hogyha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. (Mivel a klub összejövetelekor hideg, szeles idő volt, reméljük valóban bőséges termés lesz az idei évben.)

Természetesen a nap irodalmi vonatkozásait is kiemelte a klubvezető: beszélt Balassi Bálintról és költészetéről, valamint a Balassi Bálint – emlékkard elnevezésű irodalmi díjról, amit idén Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító vehetett át.

A rendezvény Nagy Angyalka A szíved mélyén című könyvének bemutatójával folytatódott. A regény középpontjában Kathlin, az autószerelő-mérnök és Maximilian, az autóversenyző kapcsolata áll.  Ahogy a könyvben a futamok sora következik, olyan szépen, lassan bontakozik ki a két fiatal szerelme.  Az író, számára kedves részletek felolvasásával is kedvet ébresztett a nem mindennapi környezetben játszódó mű elolvasására. A fordulatokban és meglepetésekben gazdag regénynek már készül a folytatása – tudtuk meg a szerzőtől –, amelyben kiderül végre az is, hogy hova tűnt Tony, az egyik mellékszereplő.

Az est végén a világ és a magyar irodalom legszebb szerelmes lírájából gyűjtött idézetekből adtak át egy csokorra valót a sárvári könyvtár dolgozói a megjelenteknek.  A kártyákon szereplő szerelmes, szép üzenetekből mindenki választott kedvesének, amit a többség el is vitt haza, hogy személyesen adja át. De páran éltek a lehetőséggel, hogy a Sárvár Rádión keresztül hangozzon el a párjuknak választott idézet.  A könyvtár szerelmes-regény és DVD kínálatából is válogathattak az érdeklődők. A rendezvény meglepetéseként mindenkit habcsókkal kínáltak a szervezők.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Donizetti sikert aratott!

Nádasdy-vár

2019.07.17

Rita a fogadósnő története…

Amikor egy korszak megszólal

Nádasdy-vár

2019.07.15

Két évszázad zenéje…

Eredeti vagy hamis?

Könyvtár

2019.07.12

Anime figurák a klubban

Zenei élmény hat napon át

Nádasdy-vár

2019.07.12

Zenei skála…

Könyvtári nyár

Könyvtár

2019.07.03

Olvasni jó…

A komédia királyai

Nádasdy-vár

2019.07.02

Tévedések játéka…
Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Huzatos Ház

Nádasdy-vár

2019. július 18. csütörtök 21:00

Huzatos a ház, huzatos az udvar…

Közelgő programok

#ELŐJEGYEZTELEK
Laár András

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 19. péntek 20:00

Abszurd péntek este…

Géniuszok több tételben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 20. szombat 19:00

Évszázadok hullámain…

Ismerjük meg! Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Könyvtár

2019. július 23. kedd 15:00

Nemecsek, a közlegény...

Történelmi csörte - Bíbor péntek

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek 18:00 - 23:00

Főszerepben a bíbor…

Játékok, bemutatók, találkozók

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek - július 27. szombat

Attrakciók, foglalkoztatók…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!