Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 22:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Oshiro Con. Japán Nap a könyvtárban

Könyvtár

2019. május 17. péntek 15:00-20:00

Családi

A japán kultúra kimeríthetetlen tárházából szeretnénk egy kis ízelítőt adni az érdeklődőknek. A tradicionális teázás bemutatásától, a koto különleges hangján át, egészen az animék világát idéző jelmezes felvonulásig.

Az első japán nap a sárvári könyvtárban

Két sárvári fiatal kezdeményezése nyomán indult a programszervezés. Fehér Barbara Kyoko, aki japán gyökerekkel rendelkezik és párja Szalay Ádám egyik álma, hogy létrehozzanak egy anime klubot, amely városunkban működne. Így született meg az ötlet, hogy mutassuk be a japán kultúra egy kicsinyke szeletét a könyvtárban. Csupán ízelítőt szeretnénk adni ennek a távoli, modern, ám rendkívül hagyománytisztelő ország szokásaiból, népviseletéből, harc- és filmművészetéből.

Mire számíthat, aki május 17-én ellátogat a könyvtárba?

15 órától 20 óráig minden részlegünkben, termünkben folyamatos programkínálattal, érdekességekkel várjuk az érdeklődőket.

15.00 óra: Tóth Lajos és tanítványai harcművészeti bemutatójával indul a nap. A mester a 70-es évek közepétől a japán sportok művelője és a japán kardok és tartozékaik szakavatott készítője.

15.30 óra: Csomai Zsuzsanna, aki tíz éve gyűjti a kimonókat, bemutatja, hogyan kell ezt a gyönyörű népviseletet magunkra ölteni.  A gyűjteményéből összeállított kiállítás keretében különböző kimonó típusokat láthatnak az érdeklődők.  

Bakos Tünde különleges dallamokkal csalogatja a zenei részlegbe a hallgatóságot. A kotoművész egy ideig Japánban élt, ahol vallomása szerint ezt a hangszert meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.

Mandula Éva kokeshi babái harmóniát, kedvességet sugároznak az emberek felé. A babák egyszerű, zárt formájú teste egy olyan felület, amin szabadon lehet alkotni. Ezen a napon bárki elkészítheti saját kokeshi babáját, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújt majd.

16-17 óra: A Magyarországi Japán Tea Egyesület Urasenke irányzatának képviselője Rajzó-Kontor Kornélia a japán teaművészet alapelveit, lényegét és hangulatát mutatja be előadása keretében.

17-17.30 óra: Fehér Barbara Kyoko és Szalay Ádám, a két japán-rajongó fiatal mutatkozik be és elmesélik az AniYume nevű klub létrehozásának ötletét.

Pónya Petra segítségével egész nap bepillanthatunk az anime és a manga világába. Rajzai és gyűjteményének figurái elvarázsolják majd a látogatókat. Azt vallja, ha bárki egy kicsit is bekukkant ebbe a különleges világba, annak megmozgatja a fantáziáját. Az igazi rajongók a sorozatok, a megkedvelt karakterek hatására elkezdenek rajzolni, esetleg történetet írni, vagy akár saját mangának állnak neki. Majd bátorságukat összeszedve beöltöznek kedvenc karakterüknek, saját kezűleg megvarrják a ruhájukat, beszerzik a parókát, fegyvereket készítenek, tehát kreativitásra ösztönzi minden szemlélőjét. Sokaknál, ahogy nála is, mindez gyűjtőiszenvedéllyel is párosul. A figurák világa ugyanolyan színes és érdekes, mint maga Japán.

17.30-18 óra: Patkó Szilvia (Ciel) a cosplay-hez is használható abroncsos szoknyákról és abroncsolási technikákról tart interaktív előadást.

Az első japán nap a sárvári könyvtárban

18 óra: Tombola a Japán Nap alatt beiratkozott olvasóknak.

18.15- 19 óra: Cosplay felvonulás keretében megcsodálhatjuk a cosplayerek által bemutatott jelmezeket, melyek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok, illetve filmek alkotják. A résztvevők egy általuk választott és egyben az általuk megjelenített karakterhez illő zenére vonulnak be és mutatják be jelmezüket. A szakavatott zsűri, valamint a közönségszavazás dönti el, hogy kik lesznek a legjobbak.

19 óra: Filmvetítés

Egész délután a gyerekek és persze a felnőttek is színezhetnek kedvükre, olvashatnak japán meséket, társasjátékozhatnak, lapozhatnak képregényeket és Japánról szóló könyveket, kóstolhatnak édességeket, sőt vásárolhatnak különböző figurákat. 

Minden újonnan beiratkozó, illetve könyvtári tagságát megújító személy, aki megfejti az Oshiro Con kifejezést, tombolajegyet kap, amellyel a cosplay felvonulás előtt (várhatóan 18 órakor) különleges ajándékokat nyerhet.

Rendezvényünk cosplay versenyére május 10-ig várjuk a jelentkezőket Fehér Barbara Kyoko e-mail címére: hattorikyoko@gmail.com.

Kellemes családi időtöltést kínálunk, látogassanak el hozzánk!

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Donizetti sikert aratott!

Nádasdy-vár

2019.07.17

Rita a fogadósnő története…

Amikor egy korszak megszólal

Nádasdy-vár

2019.07.15

Két évszázad zenéje…

Eredeti vagy hamis?

Könyvtár

2019.07.12

Anime figurák a klubban

Zenei élmény hat napon át

Nádasdy-vár

2019.07.12

Zenei skála…

Könyvtári nyár

Könyvtár

2019.07.03

Olvasni jó…

A komédia királyai

Nádasdy-vár

2019.07.02

Tévedések játéka…
Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Huzatos Ház

Nádasdy-vár

2019. július 18. csütörtök 21:00

Huzatos a ház, huzatos az udvar…

Közelgő programok

#ELŐJEGYEZTELEK
Laár András

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 19. péntek 20:00

Abszurd péntek este…

Géniuszok több tételben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 20. szombat 19:00

Évszázadok hullámain…

Ismerjük meg! Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Könyvtár

2019. július 23. kedd 15:00

Nemecsek, a közlegény...

Történelmi csörte - Bíbor péntek

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek 18:00 - 23:00

Főszerepben a bíbor…

Játékok, bemutatók, találkozók

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek - július 27. szombat

Attrakciók, foglalkoztatók…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!