Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 22:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Átélhető zenei utazás. Szalóki Ági koncertje

2018. május 19. 18.00

Nádasdy Ferenc Múzeum

2018.05.14

A sárvári pünkösdi hétvége nyitókoncertjén Kárpát-medencei zenei utazásra hívunk, nemcsak térben, hanem időben is. Szalóki Ági a vár dísztermében vendégeivel történelmi környezetben várja zenei csemegére éhes közönségét.

Átélhető zenei utazás. Szalóki Ági koncertje Sárváron

Szalóki Ági több műfajban is kiválót alkot. Szeretik a gyerekek, a modern zenét hallgatók, a népzene iránt rajongók egyaránt. Most igazán autentikus környezetben mutatja be új zenei anyagát, régi korok zenéjét feldolgozó műsorát. A vár 1653-ban és 1769-ben készült falfestményei között idézi fel zenekarával a 16-18. század dallam és érzésvilágát.

Fennmaradt, eredeti források alapján ismerhetjük meg, milyen ének és zene vette körül a katonákkal teli várakat, a fehérfalú várkastélyokat, az egyáltalán nem álmos kisvárosokat. Felidézzük a sok munkától terhelt falvak lakóinak zenéjét, az udvarházak hangulatát, a kollégiumok diákoktól zajos világát.

A sárvári vár díszterme a legjobb helyszín egy olyan korszak zenéjének a felidézésére, melyben még nem vált el egymástól élesen a népköltészet és a műköltészet. Nemcsak az egymásba karoló szövegek, hanem az elengedhetetlen zene is közös volt. A dalok a hétköznapi élet gondjait, kérdéseit fogalmazták meg és kerestek azokra válaszokat.

Miközben hallgatjuk a szerelmi költészet legszebb gyöngyszemeit, figyeljük meg, mennyi a hasonlóság köztünk és a régi korok embere közt. Ugyanazok a vívódások, a bizonyosság keresése, a csalódások és örömök. Kettőségek, egymásba csúszó és átcsapó érzések.

Átélhető zenei utazás. Szalóki Ági koncertje Sárváron

A koncert eredeti forrásokra épít. 16-18. századból fennmaradt kéziratokat és nyomatott énekeskönyveket, gyűjteményeket tanulmányoztak az alkotók, hogy megismerjék a korszak zenéjét és vele együtt gondolatvilágát. Szalóki Ági és Kónya István lantművész közös munkájukban megmutatják, hogy milyen mélyen hatottak egymásra a különböző műfajok.

A zenei utazásra Szalóki Ágit elkíséri Balogh Kálmán cimbalmon, Mihó Attila és Kalász Máté hegedűn, Mester László „Pintyő” brácsán, Mihálydeák Barna bőgőn. Fellép az Ensemble Sospiri régizenei együttes: Bodrogi Éva (ének), Kónya István (lant), Szászvárosi Sándor (viola da gamba).

A viola da gamba a 16-18. század kedvelt vonóshangszere, mely nélkül elképzelhetetlen volt egy zenei előadás, akár a templomokban, akár a világi mulatságokon. Érdemesnek tartjuk megjegyezni, hogy a sárvári várat birtokló Nádasdy család 17. századi udvari zenekarában is voltak viola da gambán játszó zenészek. Így válik a sárvári koncert átélhető zenei utazássá.

Szalóki Ági így köszönte meg a Liszt Ferenc díjat Facebook oldalán:

„Jólesik az elismerés! Folytatom a munkám, maradok tovább szeretettel, énekes kedvvel, Ági.”

A Liszt Ferenc díj legmagasabb állami kitüntetésünk, mellyel a zenei életben nyújtott teljesítményt ismerik el. Megkapta többek közt Sebestyén Márta, Lajkó Félix, a Muzsikás Együttes. Szalóki Ági kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenységéért 2017-ben kapta meg a díjat.

A különleges koncert ritkán hallható, 2017. novemberi nagy sikert aratott bemutatója után most először kerül újra közönség elé. A koncert fontos határkő a sárvári díszterem történetében is. Egy olyan koncertet hallgathat meg ugyanis a közönség, melyhez hasonló csak évszázadokkal ezelőtt csendülhetett fel.

Ha Ön is kíváncsi arra, hogyan csendülnek fel történelmi környezetben a régi idők ma is élményt nyújtó zenéi, jöjjön el a sárvári vár dísztermébe Szalóki Ágnes Gyere ki te gyöngyvirág – régi magyar népi és úri muzsika című koncertjére május 19-én, szombaton 18 órára.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Donizetti sikert aratott!

Nádasdy-vár

2019.07.17

Rita a fogadósnő története…

Amikor egy korszak megszólal

Nádasdy-vár

2019.07.15

Két évszázad zenéje…

Eredeti vagy hamis?

Könyvtár

2019.07.12

Anime figurák a klubban

Zenei élmény hat napon át

Nádasdy-vár

2019.07.12

Zenei skála…

Könyvtári nyár

Könyvtár

2019.07.03

Olvasni jó…

A komédia királyai

Nádasdy-vár

2019.07.02

Tévedések játéka…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 21:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Huzatos Ház

Nádasdy-vár

2019. július 18. csütörtök 21:00

Huzatos a ház, huzatos az udvar…

Közelgő programok

#ELŐJEGYEZTELEK
Laár András

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 19. péntek 20:00

Abszurd péntek este…

Géniuszok több tételben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. július 20. szombat 19:00

Évszázadok hullámain…

Ismerjük meg! Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Könyvtár

2019. július 23. kedd 15:00

Nemecsek, a közlegény...

Történelmi csörte - Bíbor péntek

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek 18:00 - 23:00

Főszerepben a bíbor…

Játékok, bemutatók, találkozók

Nádasdy-vár

2019. július 26. péntek - július 27. szombat

Attrakciók, foglalkoztatók…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!