Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Nádasdy-vár

2018.04.24

A sárvári Éneklő Ifjúság Kórustalálkozón a sárvári Tinódi Gimnázium vegyeskórusa a legmagasabb kategóriában arany minősítést kapott. A Nádasdy Tamás Általános Iskola szintén rangos eredményt ért el, ezüst minősítést B kategóriában.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Több mint három évtizedes múltra tekint vissza a sárvári Éneklő Ifjúság Kórustalálkozó, melyen az idén nemcsak a város iskolái vettek részt, hanem Vépről és Budapestről is érkeztek szereplők. A Nádasdy Kulturális Központ által szervezett találkozón a Szent László templomban hét kórus lépett fel, hogy együtt tisztelegjenek a mozgalmat közel egy évszázada megalapító Kodály Zoltán emléke előtt és bizonyítsák a zenének és az éneknek ereje van.

Szijártóné Lepsényi Ildikó, a Tinódi Gimnázium tanára vállalta a délelőtt műsorközlőjének feladatát. Személyes emlékként elmondta, hogy diákként ő is énekelt a kórustalálkozón, sőt most a gimnázium csapatát erősítette.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

A vendégeket, akik megtöltötték a templom padsorait, Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte. Kiemelte, hogy egy olyan mozgalomról van szó, melynek hagyománya a városban megszakítás nélkül épül évről évre. A zsűritől azt kérte, hogy ne szigorúan, hanem szigorú szeretettel ítélje meg azokat a kórusokat, melyek minősítést kértek a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségétől (KÓTA).

Mielőtt az iskolák kórusai egymást követve előadták műsorukat, Sárvár modernkori várossá avatásának 50. évfordulóján elénekelték a városban elhunyt Tinódi Lantos Sebestyén Summáját írom énekének kezdő strófáit.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Az idei Kórustalálkozón fellépett a sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Nádasdy Tamás Általános Iskola, a Szent László Katolikus Általános Iskola, a Tinódi Gimnázium kórusai. Vépről érkeztek a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, Budapestről pedig az újpesti Homoktövis Általános Iskola tanulói. A műsorválasztás rendkívül széleskörű volt, a közönség hallhatta a népszerű Bodzavirág dalt ugyanúgy, mint József Attila egyik megzenésített versét, vagy Bárdos Lajos több művét, de népdalokat és vidám kórusműveket is.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

A háromtagú zsűri értékelése szerint mindegyik kórus fantasztikusan szerepelt, jó hangulatot hozott a tavaszi időbe. A zsűri tagjai közül az elnök Haui Lóránt Győrből érkezett, Sipos Tamásné szintén Győrből, míg Kendeh Gusztávné Keszthelyről jött. Az elnök megköszönte a szervezőknek munkájukat, illetve Orbán István kanonoknak, aki rendelkezésre bocsátotta a rendkívül jó akusztikájú templomot. Kiemelte, hogy nemcsak jó volt hallgatni a kórusokat, de nézni is öröm volt a sok mosolygó arcot. Gratulált minden résztvevőnek, hangsúlyozva, hogy több hónapnyi munka gyümölcsét hozták el a résztvevők, ezért minden felkészítő tanárt, közreműködőt és fellépőt köszönet illet.

A minősítést kérők közül mindenki jól teljesített. A Nádasdy Tamás Általános Iskola B kategóriában kért minősítést, eredménye ezüst. Felkészítő tanár Csőszné Bolfert Enikő. A Hatos Ferenc Általános Iskola A kategória bronz minősítésével térhetett haza. A kórust Bodáné Szabó Andrea készítette fel. A Gárdonyi Iskola tanulója, Csóka Bella Zsóka szólóéneklésért kapott különdíjat. Felkészítője Vörös Krisztina volt.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Valódi meglepetés volt a Tinódi Gimnázium kórusának és felkészítő tanárának, Pernecker Csillának az eredménye. Haui Lóránt elnök elmondta, hogy a csapat B kategóriában kért véleményt, de a nyújtott kimagasló teljesítmény alapján felülbírálták a kérést, és A kategóriában arany minősítéssel jutalmazták az előadott műsort. A diákok hangos ovációval fogadták a hírt, a közönség pedig hatalmas tapssal gratulált a kórusnak.

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Azok a kórusok is, melyek nem kértek minősítést, szintén nagyszerűen szerepeltek, így minden résztvevő csapat jogos örömmel vehette át a zsűritől az emléklapot. A Szent László Katolikus Iskola Angelicus kórusát Martonfalvi Mária, Iuvenis kórusát Dr. Szalay Ferencné készítette fel. A budapesti Homoktövis Általános Iskola növendékeit Grodvaltné Pálla Orsolya vezette.

A kórustalálkozó emlékére a résztvevő csapatok a Brodszky – Patona keramikus házaspár kimondottan erre az alkalomra készült alkotását vihették haza.

2018-ban eredményesen folytatódott az Éneklő Ifjúság sárvári kórustalálkozója, bizonyítva, hogy a közös éneklés igazi öröm forrása.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Reneszánsz nap

Nádasdy-vár

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Reneszánsz sokszínűség…

Hangszerek a kézben

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 11:00 - 20:00

Hangok és hangszerek…

Tabulatúra koncert

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 15:00

Az összhangzat csodája…

Reneszánszkori kóruszene

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. február 23. szombat 16:00

A reneszánsz összhangzat…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Hírek

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.07

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Könyvtár

2019.02.05

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.02.05

Lantos emlékezés…

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!