Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Videók

Nádasdy-vár Sárvár

Ady-élménnyel kezdtük!

Könyvtár

2019.01.17

Mindenki hozott egy verset! A Sylvester Könyvbarátok Klubjának idei első összejövetelén Ady Endre emlékét idéztük fel halálának 100. évfordulója alkalmából. Az élet és az életmű fordulópontjait a hozott versek bontották ki.

A megemlékezés hangulatát a Szeretném, ha szeretnének című vers alapozta meg, melyet Latinovits Zoltán lenyűgöző előadásában hallgathatott meg egy régi felvételről a szép számmal összegyűlt közönség.

A klubvezető, Horváth Lászlóné, idézetekkel illusztrálva mutatta be Ady Endre különleges, tragikus fordulatokban is bővelkedő életét. Ám a közönség sem csak passzív hallgatója volt az előadásnak. Sokan készültek fel, hogy legkedvesebb Ady-versük elmondásával egészítsék ki az elmondottakat.

A sort a polgármester nyitotta meg, majd ezt követően többen is megosztották egy-két kedvenc, nekik legtöbbet jelentő verset a hallgatósággal. Nők és férfiak, idősebbek és fiatalok egyaránt olvastak fel jól ismert, és kevésbé ismert költeményeket.  Voltak, akik Sárvár környéki településről jöttek ennek a közös élménynek az átéléséért, de még egy kazahsztáni származású, nem magyar anyanyelvű vendég is elmondott egy verset.

Az előadást a kivetítőn Ady Endre életében fontos szerepet játszó személyekről, eseményekről, helyszínekről készült fényképek kísérték, sőt temetéséről, sírjáról, majd későbbi szobrairól, emléktábláiról is láttunk felvételeket. Zárásul megnéztük az egykori érmindszenti (ma: Ady Endre névre keresztelt kisközség) szülőházában készült képeket is.

A 2019-es év bővelkedik irodalmi évfordulókban: 70 éve született Nagy Gáspár, 90 éve Kányádi Sándor, 30 éve hunyt el Weöres Sándor, 75 éve Radnóti Miklós, 90 éve Benedek Elek, 100 éve Csáth Géza. A klub idei évadának középpontjában ezek a jeles jubileumok állnak, melyekről méltó és rendhagyó módon szeretnénk a közeljövőben megemlékezni.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Padlástúra a várban

Nádasdy-vár

2020.05.05

Séta a padláson…

A Detektívsarok játék nyertesei

Könyvtár

2020.04.30

A helyezettek…

Séta a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.15

Termeken át…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.04.09

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Könyvtár

2020.04.07

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Könyvtár

2020.04.06

Hosszabbítás…
Vissza

Program a mai napon

Tisztelt Látogatóink!

Nádasdy-vár

2020. március 17. kedd - május 31. vasárnap

Köszönjük megértésüket!

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!