Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Gyógyulás és szórakozás
Dísztermi előadások

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 21. csütörtök 18:00

Előadás

A középkori és kora-újkori Magyarország fürdőkultúrájáról tart előadást Bilkei Irén főlevéltáros, a Zala Megyei Levéltár munkatársa. Egy kevésbé ismert, sőt sokszor félreismert világba nyerünk betekintést a higiéniától a szórakozásig.

A Magyar Királyság fürdői  - Bilkei Irén előadása Sárváron

Programunkat az előadó, Bilkei Irén írásával ajánljuk.

Magyarország területe kivételesen gazdag természetes gyógyvizekben, amelyeket már a római uralom idején felfedeztek és használtak. A higiéné és a testápolás a római hétköznapok része volt, ennek régészeti emlékei, az épített impozáns fürdők az egész Pannonia provincia területén ma is láthatók.  Bemutatandó példáink Carnuntumból (Petronell, Ausztria), Aquincumból (Óbuda) és Hévízről valók.

A középkori Európa fürdési szokásait az antik hagyományok mellett valószínűleg a beszivárgott arab fürdőkultúra befolyásolta. Az első magyarországi fürdőkkel kapcsolatos emlékek az ispotályos lovagok budafelhévízi kolostorához kapcsolódnak a 12. század végéről.

A középkori fürdőknek három típusa különíthető el: 1. magánfürdők királyi palotákban, arisztokrata és főpapi rezidenciákban, 2. városi közfürdők, 3. természetes gyógyfürdők. 

Mind a budai, mind a visegrádi királyi palotából tártak fel 14-15. századi fűtőberendezéssel, vízvezetékkel, kádakkal ellátott fürdő helyiségeket.

A közfürdőket, amelyek inkább szórakozási, mint tisztálkodási célokat szolgáltak, Európa-szerte a városok üzemeltették. Számos illusztráció tanúsítja az ottani fürdési módokat, ami többnyire a dézsákban való fürdéssel egybekötött étkezést és társalgást jelentették. Ezek mellett alapvető egészségügyi (pl. köpölyözés) és szépítkezési (pl. borbély) szolgáltatásokat is igénybe lehetett venni. A fürdőmesterek a hajnyíráson kívül az érvágást, sebgyógyítást, foghúzást is művelték, amely tudásukat vizsgán kellett igazolniuk valamilyen orvosság vagy flastrom készítésével.  A pozsonyi és a soproni korabeli fürdőkből árszabásokat is ismerünk, amelyek azt bizonyítják, hogy a fürdők szolgáltatásait az alacsonyabb jövedelműek is igénybe tudták venni.

Az ábrázolások tanúsága szerint a fürdőkhöz profánabb jellegű szórakozások is kapcsolódtak, több városban a bordélyház a fürdők szomszédságában létesült. A 16. században a terjedő nemi betegségek hatására szorult vissza a közfürdők használata és vették át helyüket a jobbára már gyógyítási célokat szolgáló hévizes fürdők. A 16-17. századi magyarországi országleírások már sokszor említik a hazai gyógyvizeket (1536. Oláh Miklós, 1549. Wernher György).

A 16 –17. században már a tisztálkodással kapcsolatos írásos források is maradtak fenn, ilyeneket ismerünk a Nádasdy család gazdag levéltári hagyatékában is. Pl. Kanizsai Dorottya az 1525. évben kelt végrendeletében patronáltjaira, Stubenberg Erzsébetre és Eufémiára ezüst mosdótálakat és korsókat hagyott. Nádasdy Tamás uradalmának 1545 és 1550 közötti számadásaiban számtalan adat tanúsítja mint a szappanvásárlást, mint a család és kíséretének pozsonyi  vagy bécsi tartózkodása idején a fürdőkre kifizetett összegeket. Az első „fördő ruhát” 1660-ban Illésházy Katalin grófnő hozományában említik, azt nem tudjuk, hogy ez milyen lehetett.

A korai újkor nyugat-dunántúli arisztokrata famíliái, pl. a Batthyányiak is hittek a hévizek gyógyító erejében és rendszeresen látogatták a felvidéki fürdőket, Pöstyént és Stubnyát. Érdekes jelenség, hogy a már a római korban is ismert és kedvelt Hévíz gyógyvizének használatára gyakorlatilag nincs középkori adat, Bél Mátyás említi majd a 18. század végén először az itteni fürdőzést.

Gyógyulás és szórakozás

Dísztermi előadások a Nádasdy Ferenc Múzeumban

Bilkei Irén főlevéltáros, Zala Megyei Levéltár

2019. március 21. (csütörtök) 18:00 óra

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Programajánló:

Molytalanító Irodalmi Kimozduló - Illangók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 30. szombat

18:00

Március 30-án vendégül látjuk Eszes Rita írónőt, aki többek között a Rókatündér, illetve az Illangók című ifjúsági regény szerzőnője. Bemutatkozó interjúnkban az írásról, a könyveiről, a magánéletéről kérdezgettük.

Mesebeli történetek Sárváron…

Legfrissebb híreink:

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

Nádasdy-vár

2019.03.18

Napokon át…

Nők a reflektorfényben

Nádasdy-vár

2019.03.12

Izgalmas ízek…

Farsangoltunk egyet

Nádasdy-vár

2019.02.28

Mozgalmas nap volt…

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal

Nádasdy-vár

2019.02.26

Reneszánsz hangulat…

Szerelmesnap másként

Könyvtár

2019.02.21

Pillantások az irodalomból…

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Könyvtár

2019.02.12

Eredményes pályázat…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Molytalanító Irodalmi Kimozduló - Illangók

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. március 30. szombat 18:00

Mesebeli történetek Sárváron…

Dísztermi előadás Kisfaludi Strobl Zsigmondról

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 04. csütörtök 17:00

Előadás a mesterről…

Hegedűs Endre zongoraestje

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 06. szombat 18:00

Szombatesti komolyzene…

KÖLTÉSZET NAPJA
Mentés Másként Együttes

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019. április 11. csütörtök 18:00

Lángszalagos aranykerék…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!