Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Gyógyító erdőjárás

Könyvtár

2020.10.02

A könyvtár Japán klubjának találkozóján Mészáros Marianna előadását hallgathatták az érdeklődők az erdőterápiáról. Ráhangolódásként erdőillatot kaptak a jelenlévők a tenyerükbe, hogy minél jobban el tudják képzelni egy erdei séta élményét.

A japán erődterápia csodája a sárvári várban

Az előadó saját erdőjáró élményei hatására kezdte el tanulmányozni a japán tudósok által közzétett kutatási módszereket és eredményeket, miszerint orvosilag és számadatokkal is bizonyították az erdőjárás gyógyító hatását. A japánok szerint az érzékszerveink megnyitása révén át tudjuk hidalni azt a szakadékot, amely köztünk és a természet között támadt a modern civilizáció korában. 

Akár már egy fél órás fák között töltött idő is erősíti az immunrendszerünket, segíti a minőségi alvásunkat, csökkenti vérnyomásunkat, oldja a stresszt.

De hogy is kell tudatosan erdőfürdőzni? Mészáros Marianna tanácsai: a legfontosabb, hogy határozzuk el, erdőfürdőzni fogunk. Tehát nem sietünk, nem rohanunk. Csak úgy baktassunk cél nélkül, nyitogassuk ki érzékszerveinket: lássunk, halljunk, szagoljunk és tapintsunk! Lassan, szemlélődve járjunk, aztán egy kellemes helyen leülve, megpihenve, a fák között beszűrődő napfényben fürödve gyönyörködjünk a levelek színében, a madarak énekében. Szippantsuk be az avar, a föld, vagy az eső utáni illatokat. Meg is érinthetjük a kérgeket, a mohát, vagy a forrás, a patak vizét. Így a lelkünk is boldog állapotba tud kerülni. Nagyon egyszerű dolgok ezek, csak ki kell próbálni, le kell lassulnunk hozzá, csak a természet csodáira kell koncentrálni. Szerencsénk van, hiszen Sárváron a várparki vagy arborétumi séta igazán fel tud bennünket tölteni, kifogyhatatlan élmény és örömforrás. A cél, hogy a figyelmünket eltereljük a mindennapokról, a gondjainkról és a természetre koncentráljunk. Az első lépés, hogy tudjunk csendben, lassan szemlélődve sétálni a természetben.

Az előadás végén mindenki kapott ajándékba egy erdőjáró gyakorlatot és egy tobozt, amire hogyha ránézünk, emlékeztessünk bennünket: menni kéne egyet sétálni.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Könyvtári napok kicsit másképp

Könyvtár

2020.10.20

Jó dolgok…

A szerelemről szólt. Operavarázslat

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.10.19

A varázs nem múlik el…

Szabadegyetemen jártunk

Nádasdy-vár

2020.10.15

A fiataloké a jövő…

Viharos századok tengernyi zenéje

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020.10.13

Klasszikus este…

A népművészet szívvonala

Nádasdy-vár

2020.10.07

Trufák, vagy nem trufák…

Függöny fel. Mesék és dallamok

Nádasdy-vár

2020.09.29

Őszi zene, őszi mese…
Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Momijimi és O-tsukimi. Japán klub

Könyvtár

2020. október 21. szerda 17:00

Vörös juhar….

Közelgő programok

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!