Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Dísztermi hangulat a Hangraforgó zenekarral

Nádasdy Ferenc Múzeum

2019.01.22

Lágy dallamokba és feszes ritmusokba öltöztetett verseket hallgattunk a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében a Magyar Kultúra hétvégéjének alkalmából a Hangraforgó zenekar tolmácsolásában. Évszázadok művészeti teljesítményét hallhattuk egy sűrű órában.

Dísztermi hangulat a Hangraforgó zenekarral

A Nádasdy Múzeum dísztermében különleges hangulatú koncertet adott a Hangraforgó együttes a Magyar Kultúra napjának apropójából szervezett hétvégén. A versek megzenésítése sosem egyszerű és ezt a zenekar két tagja, F. Sipos Bea és Faggyas László is megerősítette. Az embert próbáló feladat megoldása sikerült, gyönyörű dallamokba öltöztették a magyar költők verseit teljesen új dimenziókat nyitva a költészet iránt érdeklődő közönségnek.

Nem csak egy szimpla koncertet adott nekünk a két zenész, hanem egy időutazásra invitáltak. A középkortól napjainkig minden fontos korszakból választottak egy vagy több költeményt, amivel átfogó képet kaptak a résztvevők a magyar költészet gyöngyszemeiről és ritkaságairól és a korszakok gondolatiságáról.  

Dísztermi hangulat a Hangraforgó zenekarral

A dalok között természetesen apró információs blokkok színesítették az előadást. Így meséltek például a versek megzenésítésének folyamatáról, különösen Radnóti Miklós Erőltetett menet című költeményének kapcsán. 

Alapból egy nehéz, nyomasztó érzésekkel teli versről van szó, amihez a két zenésznek nem volt egyszerű dallamvilágot alkotnia. Sokáig ízlelgették, boncolgatták a verset, mire kibújt a sorok között az az ütem, amire fel lehetett fűzni a szavakat, így a sorok mondanivalója még intenzívebben jelent meg. A végeredmény egy kemény ritmusú dal lett, amiben ott vannak a súlyos érzések, a vers keletkezésének minden fájdalma és kilátástalansága. 

A komoly témák mellett László és Bea nagyon odafigyelt, hogy könnyedebb, ismerős versek is felcsendüljenek. Bepillantást nyertünk Weöres Sándor két versén keresztül a költő sajátos világába. Weöres két olyan írását hozták el hozzánk, melyeket alapvetően nem a gyerekeknek írt, mégis ők azok, akik a mai napig a leginkább megélni tudják a sorok mögött rejtőző varázslatot.  

Dísztermi hangulat a Hangraforgó zenekarral

Az este szerkezete keretes volt. Nagy László vers nyitotta és zárta a műsort, adva ezzel az egész estének egy ünnepélyes és érzékeny oldalt, hiszen nem csak azért gyűltünk össze, hogy zenét hallgassunk, hanem igyekeztünk megismerni a költészet sok-sok oldalából egy újabbat. Végül az is kiderült, hogy mi a Hangraforgó. A gramofon magyarosított neve, ami sajnos nem maradt meg a köztudatban. Ennek ellenére érdemes ízlelgetni a szót, hiszen pont olyan szépen leírja a tárgyat, mint ahogy a magyar nyelven írt versek megjelenítik a legmélyebb gondolatokat, bármilyen történelmi időszakot is élünk éppen.  

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Videojátékok a könyvtárban. Gyere Te is játszani!

Könyvtár

2020.01.22

Játék nálunk…

Mochi és Karuta a japán klubban

Könyvtár

2020.01.21

Távoli szokások…

Ünnepre hangoltak a programok a könyvtárban

Könyvtár

2020.01.08

Ünnepre hangoló…

Karácsonyi rajzpályázat eredményhirdetése

Folyosó galéria

2019.12.17

Kategóriák és ötletek…

Lélekemelő zene szólt a könyvtárban

Könyvtár

2019.12.14

Spirituális világzene…

Gárdonyi nyomában

Könyvtár

2019.11.26

Lelki finomság…
Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Mindennapi kenyerünk

Könyvtár

2020. január 29. szerda 17:00

Az igazi kenyér…

Nőszemközt Pirivel és Popova Natalyával

Könyvtár

2020. január 30. csütörtök 17:00

Messziről jött…

Hogyan éljük túl a 16. századot?

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. január 31. péntek 18:00

Emléknap…

Ajándék tárlatvezetés #5
Sárvári arcok

Nádasdy Ferenc Múzeum

2020. február 01. szombat 15:00

Jófejek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!